https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/miliony-africanu-trapi-nejvetsi-sucho-za-poslednich-60-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Miliony Afričanů trápí největší sucho za posledních 60 let

28.7.2011 01:28 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Africké vlády sice pro podobné případy již dávno zavedly strategické zásoby potravin, ale několik předchozích let sucha je vyčerpalo. Na ilustračním obrázku zástup lidí čekající u pumpy na vodu v Etiopii v roce 2009.
Africké vlády sice pro podobné případy již dávno zavedly strategické zásoby potravin, ale několik předchozích let sucha je vyčerpalo. Na ilustračním obrázku zástup lidí čekající u pumpy na vodu v Etiopii v roce 2009.
Somálsko, Etiopii a severní Keňu zasáhlo nejhorší sucho za posledních 60 let. Deset milionů lidí je kvůli němu ohroženo smrtí v důsledku hladu. Desítky tisíc z nich opustilo své domovy, aby šli hledat vodu a potravu. Stovky tisíc hospodářských zvířat zemřelo, píše server independent.co.uk
 

Dvě třetiny obyvatel ve východní Africe se živí chovem koz, ovcí, skotu a velbloudů. Poté, co přišlo sucho, voda i pastva pro zvířata zmizela a ceny zvířat začaly klesat. Situaci zhoršil celosvětový růst cen potravin.

Krize nepřišla náhle. V dubnu humanitární organizace varovaly, že osm milionů lidí čelí nedostatku potravin – ale nic se nestalo. O tři měsíce později už šlo o deset milionů lidí. Signály blížícího se hladomoru bylo možné sledovat už několik měsíců: ceny hospodářských zvířat prudce klesly, naopak rapidně stouply ceny obilovin.

Africké vlády sice pro podobné případy již dávno zavedly strategické zásoby potravin, ale několik předchozích let sucha je vyčerpalo. Dobrá úroda v loňském roce zásoby částečně doplnila, ale i poté byla zásoba potravin pod optimální úrovní. Problém je, že zatímco dříve sucha přicházela jednou za deset let, nyní se kvůli klimatickým změnám opakují podstatně častěji.

Zatímco na klimatických změnách se místní lidé podílejí jen málo, ozbrojené konflikty jsou jejich odpovědností. Občanské nepokoje v Somálsku například odradily Světový potravinový program (WFP) od zaslání pomoci. V loňském roce WFP vyzval bohaté státy k pomoci ve výši 500 milionů dolarů, podařilo se ale sehnat pouze poloviční částku.

Pomoc v podobě doručených potravin ale nestačí. Region potřebuje pomoci s produktivitou pěstování obilovin i chování skotu. Pastevci potřebují pro svá zvířata doplňky stravy a očkování, nezávadnou vodu, ale i zlepšení techniky ochrany půdy a vhodné druhy trav a keřů, aby se zabránilo nadměrnému spásání.

Podle článku „Africa's worst drought in 60 years threatens famine for 10m“ zveřejněného na serveru independent.co.uk dne 6. července 2011.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist