https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/huliqcom-klimaticke-zmeny-ovlivnuji-migraci-v-africe
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Huliq.com: Klimatické změny ovlivňují migraci v Africe

26.3.2008 09:15 | PRAHA/SENEGAL (Ecomonitor)
Hlavní příčinou zvyšování migrace v subsaharské Africe jsou klimatické změny. Následky klimatických změn a migrace pak podle odborníků nesou zejména ženy, píše server Huliq.com.
 

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.
Vladan Brož

Minulý týden se v senegalském Dakaru uskutečnila konference, jejímž hlavním tématem byly klimatické změny a migrace. Odborníci se shodli na tom, že klimatické změny mají za následek zhoršování problémů spojených s přírodními živly a počasím - klimatické změny tak přímo přispívají ke zvýšenému výskytu záplav, sucha a desertifikace. Tyto problémy pak následně nutí obyvatele postižených oblastí k migraci.

Podle odborníka na životní prostředí Al-Hamndou Dorsoumy z tuniské Sahara and Sahel Observatory je souvislost mezi desertifikací a migrací naprosto zjevná. Snižuje se kvalita půdy, a lidé tak vyprodukují mnohem méně potravin. V důsledku toho se prohlubuje chudoba, vzniká sociální napětí a řada lidí je nucena migrovat za lepšími životními podmínkami. Někteří pak migrují do urbanizovaných oblastí, další do jiných zemí.

Problému klimatických změn a jejich širokým důsledkům čelí zejména region subsaharské Afriky, kde se nalézá mnoho nejméně rozvinutých zemí. Následky klimatických změn tudíž pociťují hlavně obyvatelé těch nejchudších zemí. Podle Zo Randriamarové z Rozvojového fondu OSN pro ženy trpí v souvislosti s klimatickými změnami a migrací nejvíce ženy žijící v rurálních oblastech. Z těchto oblastí totiž většinou migrují hlavně muži. Oproti tomu ženy často zůstávají a na jejich bedrech spočine povinnost zajišťování obživy.

Al-Hamndou Dorsouma na konferenci uvedl, že rozvojové země nemají jinou možnost než se klimatickým změnám přizpůsobit. Degradace prostředí se prohlubuje a vlády musí podniknout vhodná opatření na podporu lokálních komunit žijících v rurálních oblastech. Řada dalších odborníků si myslí, že vhodná politika může přimět obyvatele rurálních oblastí k setrvání na své půdě. Proto je dle účastníků konference nezbytně nutné působit na politickou vůli a zajistit správné financování.

Podle článku na serveru Huliq.com z 21. března 2008


reklama

 
Martina Kollerová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist