https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministri-stropnicky-s-brabec-osadili-v-brdech-prvni-rozcestnik
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministři Stropnický a Brabec osadili v Brdech první rozcestník

17.6.2016 11:02 | ORLOV (ČTK)
Pod  dozorem předsedy Klubu českých turistů Karla Markvarta umístili ministři Stropnický a Brabec první rozcestník.
Pod dozorem předsedy Klubu českých turistů Karla Markvarta umístili ministři Stropnický a Brabec první rozcestník.
Zdroj | MŽP
Ministři obrany a životního prostředí Martin Stropnický a Richard Brabec (oba ANO) dnes v Brdech osadili první turistický rozcestník. Ceduli s nápisem Pila 663 metrů a směrovky ukazující k nejbližším turistickým cílům umístili na strom nedaleko vodní nádrže Pilská. Na území bývalého vojenského újezdu, který se od ledna přeměnil v chráněnou krajinnou oblast, nyní Klub českých turistů (KČT) značí turistické trasy. Zatím má vyznačeno 30 až 35 kilometrů, do začátku prázdnin by mělo být hotovo zhruba 70 kilometrů.
 

Rozcestník připravený turisty přivrtal ke stromu Stropnický, Brabec mu držel žebřík. "Já jsem myslel, že budeme zatloukat, to by se mi docela líbilo," prohlásil ministr obrany, když od předsedy rady značení KČT Karla Markvarta přebíral akumulátorovou vrtačku.

Podle Markvarta byl dnes v Brdech skutečně instalován první rozcestník, nepočítají-li se ty, které byly osazeny před devíti lety v okrajových částech újezdu. "My jsme někdy před třemi týdny získali všechna povolení, která jsou k tomu třeba, a od té doby značíme," řekl Markvart. Směrovky musí být u výchozích a významných míst a na křižovatkách.

Turisté chtějí v Brdech do začátku roku 2018 vyznačit 170 až 200 kilometrů pěších tras. Vedle toho se počítá s cyklotrasami, podle Markvarta by mohly měřit kolem 200 kilometrů. "Návrhů je spousta, ale nemá cenu značit každou silničku jako cyklotrasu," podotkl. Vydána byla už podle něj také první turistická mapa Brd se 70 kilometry pěších cest.

"Naším cílem je, aby v nějakém horizontu letošního příštího roku se dokončila první část turistických tras, aby se tady lidé mohli pohybovat bezpečně," uvedl Brabec.

CHKO Brdy vznikla letos 1. ledna na území někdejšího újezdu. Výletníkům se v Brdech zatím otevřela jen část bývalého armádního prostoru. Veškeré plochy, kde už nebude působit armáda, budou pro veřejnost otevřené poté, co skončí povrchový pyrotechnický průzkum, který postupuje od okrajů směrem do středu území. Termín mají vojáci do konce příštího roku. "V tuhle chvíli je přes 60 procent očištěno. Je to samozřejmě věc, která se nedá nějak uspěchat," uvedl Stropnický. Podle něj na tom každý den pracuje 51 lidí, někde postupují do standardních 30, někde dokonce do 50 centimetrů hloubky.

Ministerstvo životního prostředí chce podle Brabce také pomoci okolním obcím při přípravě územních plánů a přispět jim i na pořízení elektromobilů a elektrokol. Stropnický dodal, že už je hotovo sedm parkovišť a budou se dělat další zpevněná.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist