https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mladi-capi-vyletaji-z-hnizd-a-hynou-na-sloupech-vysokeho-napeti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mladí čápi vylétají z hnízd. A hynou na sloupech vysokého napětí

4.8.2014 15:38 | PRAHA (Ekolist.cz)
O tom, že sloupy smrti decimují naše ptáky se ví už aspoň 30 roků. Jejich zabezpečování plastovými kryty či nahrazování sloupy bezpečnějšími však probíhá zoufale pomalu
O tom, že sloupy smrti decimují naše ptáky se ví už aspoň 30 roků. Jejich zabezpečování plastovými kryty či nahrazování sloupy bezpečnějšími však probíhá zoufale pomalu
Mladí čápi bílí v těchto dnech opouštějí hnízda a vydávají se na své první lety. Jedním z největších nebezpečí, která je nyní čekají, jsou sloupy vysokého napětí, informuje Český svaz ochránců přírody.
 

Na jednom z takových tzv. sloupů smrti nedaleko Makova na Písecku zahynul v sobotu i čáp Ondra. Jeho a tři další sourozence, kteří se narodili handicapovaným rodičům v záchranné stanici v Makově, označil tamní Český svaz ochránců přírody vysílačkami, aby sledoval jejich první cestu do Afriky. První mládě čápa bílého bohužel odletělo jen pár stovek metrů. "Po dosednutí na nezabezpečený sloup vysokého napětí byl zabit elektrickým výbojem. Ze stejné doby hlásí dalšího na sloupu spáleného čápa z Mirošova na Rokycansku," uvedli ochránci přírody.

Doposud jsou podle ČSOP v České republice tisíce nezabezpečených sloupů vysokého napětí, na kterých zahynou tisíce, spíše však desítky tisíc ptáků. Pravděpodobnost elektrického výboje je nejvyšší při vlhkém počasí.

„O tom, že sloupy smrti decimují naše ptáky se ví už aspoň 30 roků. Jejich zabezpečování plastovými kryty či nahrazování sloupy bezpečnějšími však probíhá zoufale pomalu. Snad smrt Ondry alespoň trochu tento problém připomene a celý proces ekologizace elektrických tras urychlí,“ doufá Libor Šejna z makovské záchranné stanice a autor projektu Čápi letí do Afriky.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist