https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mnn-cina-se-chce-dostat-na-vrchol-diky-sdileni-technologii-konkurence
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MNN: Čína se chce dostat na vrchol díky sdílení technologií konkurence

23.9.2010 14:49 | PRAHA/PEKING (Ecomonitor)
Čína během minulého roku předběhla USA a stala se zemí, kde se prodává nejvíc aut na světě. Na obrázku elektromobil Toyota Prius.
Čína během minulého roku předběhla USA a stala se zemí, kde se prodává nejvíc aut na světě. Na obrázku elektromobil Toyota Prius.
Čína se chce stát světovou jedničkou ve výrobě šetrných automobilů. Podle navrhovaného plánu toho chce dosáhnout tím, že zahraniční automobilky budou muset nabídnout čínským firmám špičkové technologie. Jinak nebudou moct na čínském trhu prodávat své vozy, píše server Mother nature network (MNN).
 

Zámořské automobilky by podle návrhu musely vstupovat do společných podniků s čínskou firmou, kde by měly pouze menšinový podíl, uvedl The Wall Street Journal. To by v konečném efektu vedlo k tomu, že čínská auta budou vybavena stejnými technologiemi, jaké používá konkurence. Povinnost výměny technologií za možnost vstoupit na čínský trh zástupci automobilek kritizovali.

Plán připravovaný ministerstvem průmyslu a informačních technologií chce dostat během deseti let čínské společnosti mezi světovou špičku výrobců elektromobilů poháněných bateriemi a hybridních aut. Mezi hlavní globální hráče by se mělo do roku 2020 dostat až pět automobilek a tři dodavatelé součástek, píše MNN.

Bude ale třeba investovat až 100 miliard juanů (15 000 000 000 USD), uvádí MNN.

Čína během minulého roku předběhla USA a stala se zemí, kde se prodává nejvíc aut na světě. USA již v červenci obvinila Čínu za zneužívání obrovského trhu. Číňané prý nutí zahraniční firmy, aby své nejnovější technologie nabídly domácím společnostem. Nazvala tyto praktiky jako „plán pro dosud nevídanou krádež technologií“.

Čínský premiér Wen Ťia-pao v návaznosti na stížnosti v září slíbil, že Čína vytvoří „otevřené a spravedlivé prostředí pro zahraniční investory“.

Podle článku „China 'aims to lead world' in eco-cars“zveřejněném na serveru Mother nature network dne 17. září 2010.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LD

Libor Dostálek

6.8.2020 13:47
Tak to jsem zvědavý, jakým směrem se budou nová čínská auta ubírat. Ta hybridní auta se mi ale vůbec nelíbí. A hlavně kvalitně to také není nic moc. Pořád si stojím za názorem, že jsou nejlepší stará auta, která byla vyrobená do roku 2000. Pak už to nestojí za nic. Samá elektronika, spousta přídavných filtrů a nesmyslů, které jsou poruchové a pak auto neprojde emisemi. Já mám starého Superba v naftě a jsem s ním naprosto spokojený. Dělám na něm klasickou údržbu a jezdí krásně. Teď akorát řeším, že jsem ztratil jeden klíč, tak bych si potřeboval objednat náhradní, abych měl zase dva. Našel jsem si vystřelovací klíč na https://www.auto-klic24.cz/ , tak do něj asi zainvestuji.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist