https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mravenci-se-po-pozaru-lesa-vzpamatovavaji-roky-chybi-jim-hlavne-potrava
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mravenci se po požáru lesa vzpamatovávají roky. Chybí jim hlavně potrava

17.8.2015 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jedním ze závěrů výzkumu je, že změny po požáru jsou významnější, než samotný požár. Na ilustračním snímku mravenec černohnědý.
Jedním ze závěrů výzkumu je, že změny po požáru jsou významnější, než samotný požár. Na ilustračním snímku mravenec černohnědý.
Foto | S. Rae / Flickr
Samotný požár lesa není to nejhorší, co může místní populaci mravenců potkat. Mnohem hůře se mravenci vypořádají s tím, že po požáru není v lese dostatek potravy a také se dramaticky změní prostředí - sníží se vlhkost a zvýší se teplota. To, jak se s požárem mravenci vypořádají, zkoumali čeští vědci.
 

Jedním ze závěrů výzkumu je, že změny po požáru jsou významnější, než samotný požár. Vědci Adam Velé z Výzkumného ústav lesního hospodářství a myslivost a Jaroslav Holuša z České zemědělské univerzity zkoumali mravenčí populace v oblasti Havraního vrchu u obce Jetřichovice, kde požár před lety zasáhl plochu skoro 18 ha lesa. Na místě se vytvořily ideální podmínky pro výzkum s mozaikou různě zasažených míst.

V centrální části (cca 4 ha) vyhořel mateřský borový porost a hrabanka i půda byla spálena až na minerální podklad. Jednotlivé studijní plochy byly vybírány podle intenzity požáru: plocha, která byla zcela spálená se zůstatky neshořelého dřeva, plocha, na které zůstaly ohořelé stojící stromy a kontrolní požárem nezasažená plocha. Na každé ploše vědci liniově umístili 14 zemních pastí na mravence a průběhu let zkoumali jejich četnost. Srovnány pak byly celkové počty mravenců na jednotlivých plochách mezi sledovanými roky s očekávanou početností.

Celkově nejméně jedinců bylo odchyceno v prvním roce po požáru. Oheň dramaticky snižuje početnost a druhovou diverzitu mravenců. Vliv požáru na mravence závisí mimo jiné i na změnách ve struktuře vegetace. Bezprostředním důsledkem vysoké intenzity požáru je kompletní odstranění nadzemní biomasy, v důsledku čehož se zdroje potravy stávají nedostupné a zároveň dochází ke zvýšení teploty a snížení vlhkosti. Změny prostředí po požáru se tak zdají být významnější než vliv samotného požáru. Vypálení vegetace má pro mravence fatální následky pravděpodobně v důsledku následného nedostatku potravy.

Celkové množství odchycených jedinců i druhů bylo nízké. Zapojené lesní porosty, jež se nacházejí na skalních plošinách i v jejich okolí, zřejmě nejsou vhodným biotopem pro výskyt mravenců. V našich podmínkách většina v lesích žijících mravenců dosahuje vyšších početností na prosvětlených plochách.

Odolnost mravenčích společenstev se značně liší dle typu biotopu. Opětovné osídlení zasažených ploch se odvíjí od intenzity požárů. V severských boreálních lesích byl zaznamenán návrat mravenců k původnímu druhovému spektru i početnostem po mírném požáru již v následujícím roce, po silném požáru však trval více než 5 let. Stejná doba byla pozorována i v případě osídlení ploch ovlivněných působením jiných disturbancí.

Pozorování českých vědců ukazují zvýšení druhové diverzity i početnosti v šestém roce po požáru. Pozitivní vliv obnovy prostředí na populace mravenců lze často pozorovat zejména po deseti a více letech po požáru. To, že na distribuovaných plochách byla po pátém roce studia zjištěna větší početnost a diverzita mravenců, odpovídá faktu, že početnosti mravenců v dospělých lesních porostech jsou nižší než v sukcesních stadiích lesa. Druhová diverzita v lesích je často značně vyšší v raných fázích jejich sukcese.

Mravenci tvoří významnou složku lesních společenstev. Zvyšují množství živin v hnízdech a bezprostředním okolí, pomáhají šířit semena rostlin, loví herbivorní hmyz a jsou nedílnou součástí potravních řetězců.

Patří mezi živočichy, kteří silně reagující na změny podmínek prostředí způsobené disturbancemi, které ovlivňují další vývoj kolonie. V určitých případech však mohou být příčinou poklesu druhové diverzity v lesních ekosystémech.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist