https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mrtve-zvire-v-machove-kraji-byl-skutecne-vlk
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mrtvé zvíře v Máchově kraji byl skutečně vlk

23.10.2015 11:45 | PRAHA (Ekolist.cz)
Testy jednoznačně potvrdily, že se jedná o samici vlka. Vědci se nyní pokoušejí zjistit, jaké jsou její příbuzenské vztahy ke smečce, která se v loňském roce v Máchově kraji objevila
Testy jednoznačně potvrdily, že se jedná o samici vlka. Vědci se nyní pokoušejí zjistit, jaké jsou její příbuzenské vztahy ke smečce, která se v loňském roce v Máchově kraji objevila
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | AOPK
Mrtvé zvíře, které bylo před čtrnácti dny nalezeno nedaleko obce Brenná na Českolipsku, byl podle ochránců přírody skutečně vlk. Potvrdila to genetická analýza, kterou pro Agenturu ochrany přírody a krajiny ČR provedli odborníci z České zemědělské univerzity a Přírodovědecké fakulty UK. Příčina smrti se zjišťuje, výsledky by měly být k dispozici do konce měsíce.
 

„Testy jednoznačně potvrdily, že se jedná o samici vlka. Vědci se nyní pokoušejí zjistit, jaké jsou její příbuzenské vztahy ke smečce, která se v loňském roce v Máchově kraji objevila. Zkoumání není jednoduché, protože vzorky, například svalovina, byly již poškozené postupujícím rozkladem,“ vysvětluje Ladislav Pořízek, ředitel regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Agentura také informovala Policii ČR o tom, že se skutečně jedná o vlka. Ten totiž patří mezi kriticky ohrožené a zákonem chráněné živočichy.

„Vlci jsou pro krajinu důležití. Jsou výborní lovci a mohou tak pomáhat regulovat přemnožená divoká prasata, jeleny a srnce, kteří nadměrným okusem ničí v lesích mladé stromky. Za případné škody, které by vlci způsobili na domácím zvířectvu, mají hospodáři podle zákona nárok na finanční kompenzaci,“ dodává František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Poprvé zachytily zdejší vlky fotopasti v národní přírodní rezervaci Břehyně-Pecopala v loňském roce. Páru šelem, které přišly z oblasti Lužice, se zde narodila mláďata. Bylo to první doložené rozmnožování vlků v Čechách po více než 100 letech.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist