https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-odvolalo-jana-pretela-z-ipcc-na-jeho-misto-nastupuje-ladislav-metelka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP odvolalo Jana Pretela z IPCC, na jeho místo nastupuje Ladislav Metelka

3.8.2009 13:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jan Pretel byl jakousi "komunikační spojkou" mezi ČR a Mezivládním panelem ke klimatické změně (IPCC). Oficiálně se jeho pozice nazývá národní kontaktní osoba pro IPCC. Jan Pretel byl do této funkce jmenován v roce 1996. Na konci letošního června jej ministerstvo životního prostředí z funkce odvolalo a nově jmenovalo Ladislava Metelku, který stejně jako Pretel pracuje v Českém hydrometeorologickém ústavu.
 

Ladislav Metelka
"Pokud jde o předsevzetí, tak to hlavní asi je udržet klimatologii i mou práci v IPCC co nejdále od jakýchkoli politických a ideologických vlivů," říká Ladislav Metelka, nově jmenovaná kontaktní osoba pro IPCC.
Foto: Jan Stejskal/Ekolist.cz

Jan Pretel byl z pozice odvolán v okamžiku, kdy sám zvažoval, že by jej po 13 letech měl nahradit někdo nový. Se svým spolupracovníkem Radimem Tolaszem dospěli k tomu, že do prací na Páté hodnotící zprávě IPCC by se měl pustit již někdo jiný. Vhodného nástupce viděl Pretel v Ladislavu Metelkovi, který vede oddělení meteorologie a klimatologie na královéhradecké pobočce ČHMÚ. Dříve, než mohl svůj záměr předložit, byl ministerstvem životního prostředí odvolán. MŽP shodou okolností vybralo jako nástupce také Ladislava Metelku. Na odvolání Pretelovi nicméně vadí fakt, že s ním nikdo odvolání neprojednal.

Špatná komunikace

„Mé pocity jsou ve dvou rovinách. V té odborné rozhodně netrpím pocitem křivdy. Ladislav Metelka je mým dlouholetým spolupracovníkem vysokých odborných kvalit, jsem přesvědčen, že mne v této v pozici přinejmenším zcela rovnocenně nahradí. Značně nepříjemné pocity mám ale ze způsobu, kterým byla celá záležitost ministerstvem provedena a považuji ho i za precedentně nebezpečný. K odvolání došlo bez jediné předchozí výtky, bez jakékoliv komunikace. Příprava odvolání, byť probíhala asi tři měsíce, nebyla konzultována ani se stálým zástupcem ČR ve Světové meteorologické organizaci, tedy s ředitelem ČHMÚ Obrusníkem, pod kterou Panel IPCC spadá. Úsudek o tom, je-li takový postup profesionální (neřku-li slušný), nechť si každý udělá sám,“ říká ke svému odvolání Pretel. V odvolacím dopise prý byly uvedeny dva důvody, žádost náměstka ministra Aleše Kutáka a dohoda s ředitelem ČHMÚ. Jan Pretel tvrdí, že druhý důvod je nepravdivý. „O již připraveném odvolacím dopisu mne několik dní před jeho obdržením telefonicky informoval ředitel odboru změny klimatu Zámyslický, který jako jediný konkrétní důvod uvedl můj posudek pro ČEZ,“ tvrdí Jan Pretel.

Zmíněný posudek se týkal části vyjádření, které vypracovala organizace Greenpeace k obnově elektrárny Prunéřov II., konkrétně dokumentace vlivů na životní prostředí „V posudku jsem na základě poskytnutých údajů o zdroji provedl propočet, o kolik navrhovaný způsob obnovy zdroje sníží emise oxidu uhličitého o oproti současnému stavu. Dále jsem zásadně oponoval názoru Greenpeace, že Prunéřov II. ´může mimo veškerou pochybnost zasahovat na území států nejvíce ohrožených změnami klimatu,´“ říká Jan Pretel.

Aleš Kuták potvrzuje, že za odvoláním Jana Pretela stojí on. „Odvolání Jana Pretela bylo projednáno s ředitelem ČHMÚ, který je partnerem pro mě jako náměstka věcně příslušné sekce,“ říká Aleš Kuták. Podle ředitele ČHMÚ Ivana Obrusníka mu bylo odvolání Pretela spíš oznámeno, než že by šlo o nějaké projednání.

Důvod odvolání uvádí ministerstvo špatnou komunikaci. „Funkce národní kontaktní osoby zahrnuje nejen časové nároky na výjezdy na jednání IPCC, ale i průběžnou komunikaci probíraných témat na národní úrovni. A právě na to druhé se Janu Pretelovi již nedostávalo času. Zejména proto byl zvolen méně vytížený pracovník, ale s obdobnými odbornými kvalitami,“ vysvětluje důvody odvolání Aleš Kuták. K tomu, že za odvoláním stál Pretelův posudek pro ČEZ, se Aleš Kuták nevyjádřil.

Upálit nebo vyhodit?

Že důvodem odvolání by mohl být názorový rozchod naznačuje i Ladislav Metelka, nová národní kontaktní osoba pro IPCC. „O jaké rozdílné názory šlo, to víceméně jen tuším. Ale už když mi poprvé telefonoval ředitel Zámyslický z MŽP s nabídkou na funkci, zmínil nespokojenost některých lidí z MŽP, snad ne ani s prací coby kontaktní osoby, ale spíše s názory Jana Pretela. Konkrétně jmenoval Aleše Kutáka, náměstka ministra. Ostatně Pretel se k tomuto problému vyjádřil sám ve svém článku na www.lidovky.cz. Do jaké míry byla snaha o změnu kontaktní osoby motivována touto nespokojeností a do jaké míry jinými argumenty (případně jakými), to opravdu nevím,“ říká Ladislav Metelka. V odkazovaném článku Jan Pretel mimo jiné píše: „Pro projevy klimatické změny u nás je typická především zvýšená extremalita počasí. Představa, že se i s extrémy vypořádáme snížením emisí skleníkových plynů, je hodna idejí „klimatických bossů“ z ministerstva životního prostředí, vedených náměstkem Kutákem. V jejich zájmu jsou ochotni se třeba ztotožnit i s názorem Greenpeace, že provoz nové technologie v elektrárně Prunéřov přispěje k záplavám v Bangladéši, ovlivní vodní režim v Číně i úbytek srážek v subsaharské Africe… Za odlišné názory by byli ochotni snad i „upalovat“.“

S jakými předsevzetími se Ladislav Metelka ujímá funkce národní kontaktní osoby IPCC? „Pokud jde o předsevzetí, tak to hlavní asi je udržet klimatologii i mou práci v IPCC co nejdále od jakýchkoli politických a ideologických vlivů. Aby to byla čistě odborná práce, "policy-relevant", "policy-neutral", ale nikoli "policy-prescriptive". Tohle je ostatně i v zásadách práce IPCC,“ říká Ladislav Metelka. „Chtěl bych postupně vytvořit neformální tým lidí, kteří mají zájem o odbornou práci pro IPCC tak, abychom pokryli maximum otázek, které IPCC řeší a řešit bude a abychom k nim mohli předkládat naše odborná stanoviska a návrhy. A v tomto týmu jednoznačně nadále počítám i s Janem Pretelem,“ říká Ladislav Metelka.

Co dělá národní kontaktní osoba?

„Národní kontaktní osoba komunikuje s IPCC jménem ČR, přičemž koordinuje účast a práci českých expertů při jednání jednotlivých pracovních skupin. V případě IPCC se především jedná o přípravu tzv. hodnotících zpráv, které jsou vždy rozděleny na několik specifických částí (fyzikální základy, mitigace, adaptace, atd.). Součástí je rovněž komunikace na národní úrovni a podávání zpráv o vývoji jednání a aktivitě ČR v rámci Mezivládního panelu,“ popisuje náplň práce Aleš Kuták.

Přečtěte si rozhovor s Ladislavem Metelkou z března 2007
Klimatolog Ladislav Metelka: Lepší je být opatrný
reklama

 
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist