https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-plavbu-arktickou-cestou-se-vyda-prvni-obri-vyletni-lod
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na plavbu arktickou cestou se vydá první obří výletní loď

15.8.2016 12:32 | NEW YORK (ČTK)
"Tato cesta symbolizuje rizika operování výletních lodí velkých rozměrů v Arktidě. Místní unikátní příroda zde již nyní trpí oteplováním klimatu a ubýváním mořského ledu, a příchod mohutných výletních lodí do této části světa by ji mohl dostat do kritické situace," prohlásil představitel WWF Rod Downie
"Tato cesta symbolizuje rizika operování výletních lodí velkých rozměrů v Arktidě. Místní unikátní příroda zde již nyní trpí oteplováním klimatu a ubýváním mořského ledu, a příchod mohutných výletních lodí do této části světa by ji mohl dostat do kritické situace," prohlásil představitel WWF Rod Downie
Již v úterý se vydá na svou cestu z Aljašky do New Yorku loď Crystal Serenity s tisícovkou pasažérů na palubě. Jako první obří zaoceánská loď propluje arktickou Severozápadní cestou. Plán kritizují ochránci životního prostředí, kteří poukazují na to, že plavidlo bude ničit přírodu, za níž do oblasti její pasažéři cestují. Píše o tom list The Guardian.
 

Světový fond na ochranu přírody (WWF) obvinil společnost Crystal Cruises, že cestou lodi vystavuje nebezpečí panenskou přírodu Arktidy, která je domovem ohrožených druhů, jako jsou lední medvědi či mroži.

"Tato cesta symbolizuje rizika operování výletních lodí velkých rozměrů v Arktidě. Místní unikátní příroda zde již nyní trpí oteplováním klimatu a ubýváním mořského ledu, a příchod mohutných výletních lodí do této části světa by ji mohl dostat do kritické situace," prohlásil představitel WWF Rod Downie.

"Uznáváme, že firma Crystal Cruises přijala pozitivní opatření, aby snížila dopady cesty, spolupracuje s místními komunitami, a především nespaluje těžký topný olej v Arktidě. Pokud ale turistika není udržitelná, riskujeme, že zničíme to, co si turisté přijíždějí prohlédnout," dodal.

Loď Crystal Serenity se v úterý vydá z aljašského přístavu Seward do New Yorku na 32denní plavbu známou Severozápadní cestou, tedy kolem Kanady a Grónska. Urazit by měla téměř 1600 kilometrů.

"Protože se jedná o luxusní plavbu, můžete strávit dny na moři v teplé vířivce na palubě, se sklenkou vína v ruce - nebo se vydat na břeh na expedici a dozvědět se více o odlehlých ekosystémech s pomocí odborníků, kteří budou vašimi průvodci," píše společnost Crystal Cruises sídlící v Los Angeles. Na lodi je kasino, šest restaurací a kino. Kromě 1000 pasažérů - z nichž někteří údajně zaplatili až 120 000 dolarů - bude na lodi také 650 členů posádky.

Společnost zdůrazňuje, že přijala mimořádná bezpečnostní opatření a že se na plavbu připravuje od roku 2013. Uvádí rovněž, že během arktického léta bývá oblast převážně bez ledu.

Kontroverze v Arktidě se v poslední době soustředily na provádění vrtů ropnými společnostmi, jako byly například pokusy firmy Shell o průzkum ložisek nedaleko pobřeží Aljašky, jež už společnost opustila.

Tání ledu ale také rozpoutalo geopolitické napětí v regionu. Dokonce se začíná mluvit o nové studené válce vzhledem k tomu, že není jasné, komu v Arktidě jaké oblasti přesně patří, píše The Guardian.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist