https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-arktide-se-spolu-se-snehem-snaseji-na-zem-mikroplasty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Arktidě se našly ve sněhu mikroplasty, v USA byly v dešti Aktualizováno

15.8.2019 00:32 (ČTK)
Mikroplasty se dostávají i na tak vzdálená místa jako je Arktida, zjistili vědci, kteří zkoumali sníh z této oblasti světa. / Ilustrační foto
Mikroplasty se dostávají i na tak vzdálená místa jako je Arktida, zjistili vědci, kteří zkoumali sníh z této oblasti světa. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Mikroplasty se dostávají i na tak odlehlá místa jako je Arktida nebo Skalisté hory, zjistili vědci, kteří zkoumali vzorky sněhu a dešťové vody z těchto o oblastí světa. Zatímco výzkum německých odborníků, který našel mikroplasty v Arktidě, byl od začátku zaměřen právě na zkoumání tohoto druhu znečištění, vědci v USA objevili mikroplasty ve srážkové vodě pouhou náhodou. Informovala o tom agentura DPA a deník The Times.
 

Částečky umělých hmot menší než pět milimetrů jsou nasávány do atmosféry a pak se dostanou i do těch nejvzdálenějších regionů. Vědecký tým z německého Institutu Alfreda Wegenera pro polární a mořský výzkum (AWI) tak dospěl k závěru, že vzduch je silně znečištěn mikroplasty. Do budoucna je potřebné zkoumat možný dopad tohoto znečištění na lidské zdraví, napsala agentura DPA.

Vědci z institutu AWI v Bremerhavenu zkoumali vzorky sněhu z německého souostroví Helgoland, z Bavorska, Brém, ze švýcarských Alp a z Arktidy. V případě Arktidy šlo o vzorky sebrané z tamních ledových ker a z ostrovů Špicberky. Sníh rozpustili, vodu přefiltrovali a zbytek pak zkoumali pomocí infračervené spektroskopie.

Mikroplasty objevili v téměř všech vzorcích. Jejich obsah ve sněhu sebraném na Arktidě byl sice menší než v tom z Evropy, i tak byl ale "podstatný", v průměru to bylo 1760 částic na jeden litr vody. Nejvíce se jich nacházelo ve sněhu, který spadl vedle silnice na bavorském venkově. V litru vody, která vznikla jeho rozpuštěním, badatelé našli 154.000 částeček. Byly to kousíčky laků, nitrilkaučuku a polyamidu.

Částečky plastů našla i studie Gregoryho Wetherbeeho z americké geologické služby (USGS), jejímž cílem ovšem bylo měření znečištění dusíkatými sloučeninami v americké Coloradu. Odborníci ale zjistili, že mikroplasty jsou v 90 procentech vzorků. Většinou se jednalo o mikrovlákna, někdy to ale byly i větší úlomky. "Z nebe prší plasty," uvedli v závěrečné zprávě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

16.8.2019 12:50
Jó a lidi se budou ještě hodně divit dalším věcem co s touto planetou udělali.....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist