https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-sfzp-zuri-personalni-valka-drobil-odvolal-reditele
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na SFŽP zuří personální válka, Drobil odvolal ředitele

14.12.2010 16:34 | PRAHA (Ekolist.cz)
Situace eskalovala do té podoby, že členové vrcholového vedení fondu na sebe navzájem podávají trestní oznámení a nahrávají se skrytými mikrofony, řekl Drobil.
Situace eskalovala do té podoby, že členové vrcholového vedení fondu na sebe navzájem podávají trestní oznámení a nahrávají se skrytými mikrofony, řekl Drobil.
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Ministr životního prostředí Pavel Drobil na dnešní mimořádné tiskové konferenci uvedl, že ve Státním fondu životního prostředí (SFŽP) pravděpodobně zuří personální válka. Proto dnes odvolal ředitele Libora Michálka a jeho náměstka poslal na dovolenou.
 

Rivalita, která zde panuje, se údajně projevuje tím, že členové vrcholového vedení fondu včetně Drobilova poradce, pověřeného dohledem nad přípravným procesem transformace fondu na Zelenou banku, ztratili naprosto schopnost elementární komunikace. „Situace eskalovala do té podoby, že na sebe navzájem podávají trestní oznámení, nahrávají se skrytými mikrofony. V rámci této války pořizují dokonce nahrávky skrytými mikrofony z jednání se mnou a snaží se takto pořízené záznamy využít ve svůj prospěch,“ uvedl Drobil a dodal, že členové vedení SFŽP problémy neřeší s nadřízeným, kterým je on sám, ale předávají takto pořízené nahrávky sdělovacím prostředkům, což do budoucna zkomplikuje objektivní vyšetřování.

Ředitel Libor Michálek odchází po čtyřech měsících. Na Fondu pracoval od srpna, když vystřídal odvolaného ředitele Petra Štěpánka. Na SFŽP přišel jako expert z České národní banky a měl pomoci uvést v život avizovanou změnu fondu na „zelenou banku“.

Pavel Drobil dnes odvolal Michálka z funkce a zároveň uložil náměstkovi ředitele Dušanu Fibingerovi, aby nastoupil na dovolenou. Prý podle principu „padni komu padni“. Dočasným řízením SFŽP byla pověřena jeho bývalá ředitelka Radka Bučilová, která dodnes pracovala jako ředitelka odboru Evropských fondů MŽP. Bučilová má do týdne vypracovat situační zprávu o situaci na SFŽP a učinit všechny kroky k urychlenému zadání forenzního auditu SFŽP.

Dále Drobil s okamžitou platností ukončil poradenskou smlouvu s Martinem Knetigem, nařídil kontrolu všech výběrových řízení a kontrolu nakládání s disponibilními finančními prostředky SFŽP. V neposlední řadě vzhledem k podaným trestním oznámením budou na základě Drobilova příkazu všichni zaměstnanci SFŽP povinni poskytnout orgánům činným v trestním řízení veškerou potřebnou součinnost.

Na internetových stránkách SFŽP se dnes objevila také zpráva informující, že podezření z ovlivňování veřejné zakázky bylo oznámeno státnímu zástupci. „Připravovaná zakázka se týká poskytování komplexního poradenství, které souvisí s implementací a kontrolou plnění podmínek přijatelnosti vodohospodářských projektů. K ovlivnění průběhu soutěže mělo dle informací dostupných řediteli SFŽP dojít mj. ze strany jednoho z poradců pro oblast životního prostředí,“ uvádí webová stránka.

Další informace k situaci na Státním fondu odmítají tiskové mluvčí ministerstva i SFŽP poskytovat.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist