https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-usteckem-muzeu-vedle-sebe-hnizdi-postolky-a-holubi-hrivnaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na ústeckém muzeu vedle sebe hnízdí poštolky a holubi hřivnáči

15.7.2016 16:56 | PRAHA (Ekolist.cz)
Mláďata poštolky obecné čekají na to, až jim dospělec předá úlovek.
Mláďata poštolky obecné čekají na to, až jim dospělec předá úlovek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jiří Preclík / Muzeum města Ústí nad Labem
Přírodovědci z Muzea města Ústí nad Labem vybavili budovu dřevěnou budkou pro hnízdění poštolek obecných. Letos se zde pár poštolek zahnízdil. A shodou okolností nedaleko nich hnízdí i holubi hřivnáči. Jde o poněkud nečekané sousedství. Informovalo o tom Muzeum města Ústí nad Labem.
 

Muzeum města Ústí nad Labem se prostřednictvím svého přírodovědného oddělení zabývá řadou projektů ochrany přírody. Mimo jiné se také zabývá ochranou dravých ptáků, zvláště pak podporou sokolů stěhovavých. „Pomáháme především instalací speciálních budek na výškových stavbách. V Ústí už se nám podařilo přilákat pár sokolů na komín Teplárny Trmice. Jenže budova muzea není pro sokoly dostatečně vysoká," vysvětluje vedoucí přírodovědného oddělení ústeckého muzea Václav Beran.

"Tak jsme se alespoň pokusili o podporu menšího a hojnějšího příbuzného – poštolky obecné. Na římsu budovy orientovanou do atria jsme na jaře roku 2015 umístili dřevěnou budku. Pro rok 2015 už bylo pozdě, poštolky si již vybraly jiné hnízdiště, ale v letošním roce zahnízdily a úspěšně vyvedly čtyři mláďata,“ říká dál Václav Beran.

Neobvyklé sousedství poštolek obecných a holubů hřivnáčů na budově ústeckého muzea.
Neobvyklé sousedství poštolek obecných a holubů hřivnáčů na budově ústeckého muzea.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jiří Preclík / Muzeum města Ústí nad Labem

Umístění dřevěné budky na římse v atriu se nakonec ukázalo jako velmi vhodné. Těsně po vyvedení mláďat z budky ještě poštolky nelétají dobře a také se stalo, že jedno mládě skončilo na zemi. Naštěstí atrium muzea je velmi klidné a následující den již bylo mládě zpátky na římse. V nedávné době se se zvědavými poštolkami mohli seznámit i návštěvníci muzejní knihovny, kterou jedna mladá poštolka otevřeným oknem navštívila.

Další nevšední zajímavostí letošního hnízdění bylo soužití s holuby hřivnáči. Ti v atriu muzea hnízdí již třetím rokem. V minulých letech vždy osídlili jednu z lip a i letos to na začátku hnízdění vypadalo podobně. „Samice začala stavět hnízdo na lípě. Po dvou dnech si to ale rozmyslela, hnízdo rozebrala a postavila ho na římse za okapem přímo nad budkou pro poštolky. V té době o ni poštolky ještě nejevily zájem. Ale v době, kdy už samice hřivnáče seděla na vejcích si poštolky budku vybraly a rozhodly se, že o spolubydlící o patro výše nestojí," říká Václav Beran "A začaly holuby vyhánět z hnízda, ti se ale nedali a úspěšně vyvedli své mladé. Tak vzniklo nečekané sousedství ptačích domácností holubů a poštolek.“

Návštěvníci Muzea města Ústí nad Labem tak mohou ve dvoře muzea nejen prohlížet vystavené muzejní exponáty nebo odpočívat na muzejní terase s občerstvením, ale mohou být také zároveň svědky každodenního života ptáků.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist