https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejsmutnejsi-ledni-medvedice-pizza-se-dostane-ze-sveho-neuteseneho-vybehu-na-chvilku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejsmutnější lední medvědice Pizza se dostane ze svého neutěšeného výběhu. Na chvilku

17.11.2016 01:11 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vedení obřího nákupního centra v čínském Guangzhou ustoupilo nátlaku veřejnosti a rozhodlo se přesunout svého maskota, ledního medvěda, z návštěvnické mini-zoo  zpět do Oceánského parku. Na chvíli.
Vedení obřího nákupního centra v čínském Guangzhou ustoupilo nátlaku veřejnosti a rozhodlo se přesunout svého maskota, ledního medvěda, z návštěvnické mini-zoo zpět do Oceánského parku. Na chvíli.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vedení obřího nákupního centra v čínském Guangzhou ustoupilo nátlaku veřejnosti a rozhodlo se přesunout svého maskota, ledního medvěda, z návštěvnické mini-zoo zpět do Oceánského parku. Namísto čtyřiceti metrů čtverečních uzavřeného „akvária“ tak medvědice zvaná Pizza konečně zakusí čerstvé povětří. Informuje o tom deník Guardian.
 

„Za ledními medvědy nemusíte cestovat až na severní pól“ bylo jedno z reklamních hesel, na které mini-zoo v nákupním centru ve středu devítimilionového Guangzhou lákalo své návštěvníky. „Celý svět pod jednou střechou“ skutečně nakupujícím nabízel mnohé. Zdejší mini-zoo (Grandview Mall Aquarium) vlastně není podle českých parametrů právě „mini“, protože tu v prosklených kójích pobývá na pět stovek různých živočichů. Nechyběl tu vlk, polární liška nebo třeba šimpanz. A stále nechybí. Zdaleka nejhůře se tu ale vedlo tříleté lední medvědici, která byla hlavní atrakcí. Ze dvou stran prosklený minimální výběh, absolutně zbavený jakýchkoliv obohacujících prvků, měl jediný účel. Umožnit lidem v pauze mezi nakupováním pořizovat si působivá selfie s nejdravější suchozemskou šelmou.

Různé skupiny ochránců práv zvířat se proti této podivné praxi vymezovaly, ale jednotlivě toho mnoho nedokázaly. Medvědice Pizza si získala globální pozornost teprve poté, co hongkongská společnost ochránců zvířat, Animal Asia, zveřejnila video o „nejsmutnějším ledním medvědovi na světě“. Tehdy se ochránci zvířat z celého světa dokázali sjednotit a jen v centrální Číně sesbírali přes jeden milion podpisů pod peticí, žádající jeho propuštění z nedůstojného výběhu.

Aktivita padesátky takových organizací, která kromě vedení nákupního centra cílila i na guvernéra provincie Guangdou, nakonec přinesla výsledek. Medvěd Pizza bude přesunut do svého rodiště, zoologického Oceánského parku v Tianjinu. Jak se záhy ukázalo, důvod k radosti to ale není.

Vedení nákupního centra totiž neshledalo na svém počínání žádného pochybení a medvědice Pizza byla prý přesunuta na čerstvý vzduch jen dočasně, než bude její výběh v nákupním centru renovován a upraven do modernější podoby. „Žádná míra renovací nemůže ale z nákupního centra vytvořit vyhovující místo pro zvíře,“ soudí ochránci zvířat, kteří nehodlají v tlaku na nákupní centrum v Guangzhou polevit.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist