https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejstarsi-jeleni-ziji-na-sumave-navstevnici-je-mohou-sami-pozorovat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřNejstarší jeleni žijí na Šumavě, návštěvníci je mohou sami pozorovat

12.2.2012 02:46 | PRAHA (Ekolist.cz)
U jelena lesního plán péče parku přímo  ukládá výrazné zlepšení struktury populace
U jelena lesního plán péče parku přímo ukládá výrazné zlepšení struktury populace
Na území Národního parku Šumava žijí starší jeleni než v jiných lesích, dožívají se věku až 21 let. Důvodem je přístup k ochraně jelení zvěře, která se neloví kvůli trofejím, ale nechává se nerušeně žít. Návštěvníci mohou zvěř sami sledovat díky takzvaným pozorovacím srubům.
 

„Zhruba devadesát pět procent jelenů v republice, kterým je okolo 18 let, žije na území parku Šumava,“ říká mluvčí správy parku Pavel Pechoušek. U jelena lesního plán péče parku přímo ukládá výrazné zlepšení struktury populace. To znamená především dodržení poměru pohlaví a věkové složení. „Lov zvěře je zde především nástrojem k redukci stavů, není to v žádném případě komerční záležitost,“ vysvětluje Adam Jirsa, které má péči o jelení zvěř na starosti.

Minimální stav jelení zvěře, mezi kterou se počítá i kolouch a laň, je stanoven na 572 kusů a kmenový stav na 840 kusů. Na území parku ale vzhledem k migracím a přírůstu narozených kolouchů žije v letním období zhruba 1 500 - 2 000 kusů jelení zvěře.

Proto musí správa parku nahradit lovem predátory a počet zvěře snižovat. Z přirozených predátorů žije na Šumavě pouze rys ostrovid. „Ten se na redukci jelení zvěře podílí podle našich zjištění asi jen třemi procenty" vysvětluje Adam Jirsa.

Pro rok 2011 bylo cílem odlovit 700 kusů jelení zvěře. „Celkem bylo uloveno 686 kusů jelena lesního. Podle platné legislativy se ale do celkových počtů započítává nalezený a zjištěný úhyn, který činil 23 kusů," říká Adam Jirsa. Množství zvířat v lesích parku je nutné držet na nízké úrovni, protože jinak by začali spásat mladé stromky. A právě změna druhové skladby dřevin patří mezi hlavní cíle parku .

Stáří ukazují zuby

Dlouhověkost šumavských jelenů potvrzuje Vladimír Bádr, soudní znalec v oboru myslivosti. Stáří jelení zvěře vypočítává jedinečnou laboratorní metodou. Zub z čelisti jelena rozřízne a pod mikroskopem zkoumá jeho opotřebovanost a množství zbytkového vápníku. Z každého odstřeleného kusu zkoumá Bádr šest až osm zubů. Stáří jelena je pak touto metodou možné určit s přesností na jeden měsíc.

„Světlé letní a tmavé zimní vrstvy sekundárního zimního cementu přibývají mezi kořeny zubů stejně jako letokruhy u stromu," popisuje Vladimír Bádr. V roce 2011 prozkoumal přes třicet vzorků. Nejstarším jelenům bylo od 17 do 21 let.

Na území šumavského parku jeleni nežijí proto, aby byli zastřeleni s kapitálními trofejemi, jako je tomu v běžných hospodářských lesích, tvrdí správa parku. Díky tomu mohou odborníci pozorovat chování jelenů a jejich zvyky od narození až do velmi vysokého věku.

Zkrátka nepřijdou ani návštěvníci. Těm jsou k dispozici takzvané pozorovací sruby. Ty jsou na území parku tři, nicméně pozorovací místo Velký Bor je upraveno jen pro letní a podzimní pozorování

Naopak sruby Jelení Vrchy a Beranky jsou uvnitř přezimovacích obor, kde je pracovníci parku přes zimu zvířata přikrmují. Právě zima, respektive dostatečná sněhová pokrývka, která omezuje přirozený příjem volně dostupné potravy, je ideálním obdobím pro pozorování jelenů. Srub je určen pro 30 až 35 osob. "Zájem o pozorovací sruby je letos enormní. Víkendové termíny jsou téměř plné, určitě ale nikoho neodrazujeme," potvrdil Ekolistu.cz Pavel Pechoušek.


reklama

Jeleni v Národním parku Šumava

předchozí    další
Jelení čelisti, podle kterých se určuje stáří zvířete
Jelení čelisti, podle kterých se určuje stáří zvířete
Jelení čelisti, podle kterých se určuje stáří zvířete
Jelení čelisti, podle kterých se určuje stáří zvířete
Jelení čelisti, podle kterých se určuje stáří zvířete
Pozorovací srub Jelení Vrchy v Národním parku Šumava
Pozorovací srub Jelení Vrchy v Národním parku Šumava
 
Další informace |

Jak se objednat k návštěvě pozorovacích míst

Nová Pec - Jelení vrchy (U Herciána)

Prosinec až březen - pozorovací dny - sobota
Koordinátor akce: informační středisko Stožec
tel.: 388 335 014, e-mail: isstozec@npsumava.cz

Srní - Beránky

Prosinec až březen - pozorovací dny - úterý a čtvrtek
Koordinátor akce: územní pracoviště Srní
tel.: 376 599 225; 376 599 231. e-mail: srni@npsumava.cz

Další informace najdete v letáku Národního parku Šumava o pozorovacích místech

.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist