https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejvetsi-morsky-vetrny-park-ma-zelenou-turbiny-v-dogger-bank-by-pokryly-ctvrtinu-rocni-spotreby-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Největší mořský větrný park má zelenou. Turbíny v Dogger Bank by pokryly čtvrtinu roční spotřeby ČR

14.9.2015 02:00 | PRAHA (oEnergetice)
V současné době se prvenstvím pyšní větrný park London Array s instalovaným výkonem 630 MW.
V současné době se prvenstvím pyšní větrný park London Array s instalovaným výkonem 630 MW.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | London Array
Britské Ministerstvo energetiky a klimatických změn dalo začátkem srpna zelenou projektu s názvem Teeside A&B, přímořskému větrnému parku, jehož instalovaný výkon má dosáhnout 2,4 GW. Teeside A&B se tak stane společně s dalším větrným parkem v této oblasti s názvem Creyke Beck, jenž získal povolení v únoru letošního roku, největší přímořskou větrnou elektrárnou na světě. V současné době se prvenstvím pyšní větrný park London Array s instalovaným výkonem 630 MW.
 

Stejně jako větrný projekt Creyke Beck také větrný park Teeside A&B bude sestávat ze dvou větrných parků čítajících 200 turbín vybudovaných na ploše o rozloze kolem 500 (respektive 600) km2. Každý z těchto parků bude schopen do sítě dodávat výkon 1,2 GW. Pokud jde o dodanou elektřinu, podle konsorcia Forewind, stojícího za projektem, budou větrné turbíny instalované v oblasti Dogger Bank celkem ročně produkovat kolem 16 TWh. Pro srovnání, roční čistá spotřeba elektřiny v České republice je přibližně 59 TWh.

„Projekt představuje pro Velkou Británii reálnou příležitost k ještě většímu využití jejího hojného zdroje energie při současném vytvoření významných ekonomických benefitů pro severovýchodní regiony,“ řekl generální manažer konsorcia Tarald Gjerde. Velká Británie je přitom již nyní státem s největším instalovaným výkonem přímořských větrných parků na světě. Instalací plánovaných větrných turbín v oblasti Dogger Bank bude její současný instalovaný výkon v těchto zdrojích téměř zdvojnásoben.

Forewind pozastavil po udělení povolení projektu Teeside A&B všechny své zbývající projekty a nyní se plně věnuje pouze budování čtyř zmíněných větrných parků.


reklama

 
Jan Budín
Autor je redaktorem serveru oEnergetice.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

16.9.2015 13:23
Akorát nám pan redaktor nesdělil, kde by v ČR získal ty spotřebitele, kteří se spokojí s dodávkou elektřiny jen když fouká.
Nicméně by bylo užitečné sdělit čtenářům, kolik se v této souvislosti vyplýtvá vyrobené energie s fosilních paliv. A také je zajímavé vědět kolik se ne, vyrobí, ale kolik se dodá do sítě. Pohádka ve zdůvodnění investičního záměru je vždy rozdílná s realitou.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist