https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nektere-druhy-ryb-v-jihocinskem-mori-jsou-na-pokraji-vyhynuti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Některé druhy ryb v Jihočínském moři jsou na pokraji vyhynutí

6.11.2015 00:35 | HONGKONG (ČTK)
Například kanic pardálí zaznamenal zmenšení své populace v Jihočínském moři o 80 procent jen během posledních osmi let
Například kanic pardálí zaznamenal zmenšení své populace v Jihočínském moři o 80 procent jen během posledních osmi let
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Některé druhy ryb v Jihočínském moři jsou na pokraji vyhynutí kvůli nadměrnému lovu poháněnému sílící celosvětovou touhou konzumovat ryby. Informovali o tom odborníci, jejichž zprávu citovala agentura AFP.
 

K poklesu rybí populace v této oblasti přispívá také nedostatek spolupráce mezi zeměmi jihovýchodní Asie, z nichž řada v Jihočínském moři vznáší sporné územní nároky na moře i skalnaté ostrůvky v něm.

Podle studie jsou počty ryb některých druhů na zhruba pěti procentech množství z 50. let minulého století. Například kanic pardálí (Plectropomus leopardus) či pyskoun vlnkovaný (Cheilinus undulatus) zaznamenaly zmenšení své populace v Jihočínském moři o 80 procent jen během posledních osmi let.

"Jihočínské moře je ohrožené z mnoha stran a je třeba s tím něco dělat," řekl vedoucí studie Rashid Sumaila, ředitel odboru pro výzkum ekonomiky rybolovu z kanadské Univerzity Britské Kolumbie.

Podle jeho slov zásoby ryb poškozují také politické spory. Většinu Jihočínského moře si nárokuje Čína, ale v některých oblastech vznášejí rivalské územní nároky také Vietnam, Malajsie, Filipíny, Tchaj-wan či Brunej.

"Kolem Jihočínského moře je spousta lidí a všichni se chvatně snaží ryby ulovit, protože se bojí, že když to neudělají, vyloví je někdo jiný z nějaké jiné země," dodal Sumaila.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist