https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecko-testuje-kvuli-emisim-auta-vice-nez-dvou-desitek-znacek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německo testuje kvůli emisím auta více než dvou desítek značek

12.11.2015 11:19 | FRANKFURT (ČTK)
Úřad KBA zkoumá rozdíly mezi emisemi v testovacím prostředí a v reálných podmínkách
Úřad KBA zkoumá rozdíly mezi emisemi v testovacím prostředí a v reálných podmínkách
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Německý úřad pro motorová vozidla (KBA) testuje přes 50 různých automobilů více než dvou desítek domácích a zahraničních značek. Důvodem jsou možné manipulace s emisemi naftových motorů. Úřad oznámil, že testy zahájil v reakci na skandál ve Volkswagenu, který do svých naftových aut nainstaloval software umožňující manipulovat s emisemi. KBA sdělil, že při výběru modelů pro testování využil "ověřené informace třetích stran o podezřelých emisích škodlivin".
 

"KBA od konce září zkoumá, zda nedochází k dalším manipulacím s emisemi škodlivin, zejména oxidů dusíku," uvedl ve zprávě úřad. "Přezkoumávány jsou automobily koncernu Volkswagen i dalších významných výrobců," dodal. Šetření se týká celkem 23 značek, nezahrnuje ale žádný z modelů české automobilky Škoda Auto, která je součástí Volkswagenu.

Úřad KBA zkoumá rozdíly mezi emisemi v testovacím prostředí a v reálných podmínkách. Úřad zatím uskutečnil dvě třetiny plánovaných měření a v některých případech zaznamenal zvýšené hodnoty emisí. "Tyto údaje jsou dále posuzovány v rámci rozhovorů s příslušnými výrobci a regulačními úřady. Teprve pak budou k dispozici průkazné výsledky," uvedl KBA.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) v září obvinila Volkswagen, že u vozů s naftovými motory používal software umožňující při testování skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Volkswagen pak přiznal, že v celém světě software instaloval do zhruba 11 milionů aut, včetně asi 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto.

Největší skandál v osmasedmdesátileté historii koncernu výrazně snížil tržní hodnotu podniku, donutil k odchodu dlouholetého generálního ředitele Martina Winterkorna a vedl k vyšetřování po celém světě.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist