https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nepuvodni-zvirata-se-budou-omezovat-postupne-ne-likvidovat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nepůvodní zvířata se budou omezovat postupně, ne likvidovat

3.8.2016 15:25 | PRAHA (ČTK)
Dnes vstoupilo v platnost prováděcí nařízení Evropské unie, kterým začal platit seznam zakázaných živočichů. Ty svým neřízeným šířením v přírodě ohrožují evropskou biodiverzitu, hospodářství a i zdraví člověka. Na území ČR jde třeba o severoamerické druhy raků přenášející račí mor
Dnes vstoupilo v platnost prováděcí nařízení Evropské unie, kterým začal platit seznam zakázaných živočichů. Ty svým neřízeným šířením v přírodě ohrožují evropskou biodiverzitu, hospodářství a i zdraví člověka. Na území ČR jde třeba o severoamerické druhy raků přenášející račí mor
Foto | ednl / Flickr
Invazivní nepůvodní živočichové a rostliny, které svým neřízeným šířením ohrožují přírodu, se nebudou hromadně likvidovat, ale postupně ve volné přírodě omezovat. Jde o 23 živočichů a 14 druhů invazivních rostlin. Pokud jsou tyto druhy chovány v lidské péči, tak nemusí být likvidovány, ale chovány tak, aby se nerozmnožovaly a žádné nové se do zajetí nedostávaly, řekl Jan Plesník, odborný rada z oddělení mezinárodní spolupráce v Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR. Ode dneška dovoz těchto druhů kontrolují veterináři na letišti.
 

Dnes vstoupilo v platnost prováděcí nařízení Evropské unie, kterým začal platit seznam zakázaných živočichů. Ty svým neřízeným šířením v přírodě ohrožují evropskou biodiverzitu, hospodářství a i zdraví člověka. Na území ČR jde třeba o severoamerické druhy raků přenášející račí mor, veverku liščí a popelavou či mývala severního, predátora přenášejícího nemoci nebo bolševník velkolepý, který vytlačuje vegetaci a může způsobit popáleniny.

Jak omezení budou vypadat, si každý stát určí sám a zapracuje do svých zákonů. Ministerstvo životního prostředí chce postup určit v novele zákona o ochraně přírody a krajiny. Vzniknout by podle ředitele odboru druhové ochrany na MŽP Jana Šímy měla do konce letošního roku.

Cíl EU je jediný: zabránit šíření problematických druhů do nových oblastí. Ministerstvo připomíná, že se v případě živočichů musí podle unijního nařízení zamezit jakékoli zbytečné bolesti, úzkosti či utrpení.

"To, co se objevilo v bulváru, že budeme vybíjet zvířata, která jsou na seznamu, nebo okamžitě vypalovat, tak je samozřejmě určitá nadsázka," uvedl Plesník. Myslí si, že u některých druhů projde i výjimka, aby se dál mohly chovat v zoologických zahradách. "Je zřejmé, že ibis posvátný, který je na seznamu, nedělá v České republice žádné problémy, protože se tu nevyskytuje, ale chová se v řadě zoologických zahrad," doplnil.

Unijní nařízení začne v Česku platit, až se upraví zákon. Do té doby se budou provádět jen dovozní kontroly. Živočichové se tedy podle nařízení mohou ponechat v nekomerčních chovech i v zoo na dožití s tím, že se zamezí jejich úniku a dalšímu rozmnožování, uvedlo ministerstvo. Jde o chov v oddělených skupinách samců a samic nebo použití antikoncepce. Řadu obdobných opatření přitom zoo i další chovatelé již běžně používají. MŽP v nejbližších dnech chystá vydat informační karty k jednotlivým druhům zařazeným na unijní seznam.

Podle Plesníka by novelu zákona měl doplnit seznam tuzemských nepůvodních invazních druhů, které vytvořili čeští vědci z Univerzity Karlovy a Akademie věd ČR. Druhy invazních rostlin a živočichů rozdělili do tří seznamů - černého, šedého a varovného. Na rozdíl od unijního seznamu jde ale o vědecký dokument, takže z něj žádná omezení neplynou.


reklama

 
Šárka Mrázová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist