https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novela-stavebniho-zakona-omezi-pravo-verejnosti-vyjadrit-se-ke-stavbam-upozornuji-aktiviste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Novela stavebního zákona omezí právo veřejnosti vyjádřit se ke stavbám, upozorňují aktivisté

14.10.2015 01:59 | PRAHA (Ekolist.cz)
Za lidi, kteří jsou v domě nájmu, by mohl vystupovat v územním řízení pouze majitel nemovitosti. Nebo by se museli spolehnout, že jejich zájmy ochrání úředníci ve státní správě
Za lidi, kteří jsou v domě nájmu, by mohl vystupovat v územním řízení pouze majitel nemovitosti. Nebo by se museli spolehnout, že jejich zájmy ochrání úředníci ve státní správě
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ekologické organizace kritizují novelu stavebního zákona, kterou má v nejbližší době projednávat vláda. Podle aktivistů návrh ministerstva pro místní rozvoj (MMR) ve skutečnosti stavební proces nezjednodušuje, ale pouze omezuje práva občanů vyjádřit se ke stavbám v jejich okolí. Novela odebírá nájemníkům a spolkům právo napadnout územní plán, ruší povinná veřejná projednávání a vyřazuje veřejnost z rozhodování o kácení dřevin kvůli velkým stavbám, upozorňují ekologičtí aktivisté.
 

„Deklarovaný cíl novely zjednodušit povolování staveb MMR rozhodně nenaplňuje,“ říká advokát Pavel Černohous z Ateliéru pro životní prostředí. „Z toho, co se navrhuje, mi připadá, že za tím vším je skryto zbavit se veřejnosti. Té se podle něj už totiž nedávno podařilo zrušit rozhodnutí o některých stavbách.

Urychlení řízení pak podle legislativního experta Zeleného kruhu Daniela Vondrouše nespočívá ani v kratších lhůtách. Pravidla pro rozhodování jsou složitá a často měněná, odborné a personální možnosti úřadů a soudů omezené. Obtížně se v nich orientují i sami úředníci. Méně času pak bude podle Daniela Vondrouše pravděpodobně znamenat i více chyb a naopak další zdržení při jejich opravování.

Nevlastníš, tak neremcej

V současnosti může žalobu na zrušení územního plánu podat každý, jehož práva byla tímto plánem dotčena. Připravovaná novela umožňuje bránit se pouze vlastníkům okolních nemovitostí. Nájemníci či místní spolky by měly smůlu.

„Výstavba obchodních domů, rušných komunikací či jiných developerských projektů se může dotýkat tisíců nájemníků velkých sídlišť, nikoliv jen majitele nemovitostí. Připravovaná legislativa jim vezme možnost obrany proti stavbám ohrožující prostředí v místě, kde žijí,“ uvádí Pavel Černohous. Návrh je podle něj v rozporu s listinou základních práv i mezinárodní Aarhuskou smlouvou a její definicí „dotčené veřejnosti“.

Za lidi, kteří jsou v domě nájmu, by mohl vystupovat v územním řízení pouze majitel nemovitosti. V případě obecních nebo firemních bytů by to ale mohl být paradoxně právě vlastník nemovitosti, kdo chce v místě postavit kontroverzní stavbu.

Nová úprava stavebního zákona také počítá se zrušením povinného veřejného projednávání stavby v rámci procesu EIA, který hodnotí její vliv na životní prostředí. Projednání přitom podle Zeleného kruhu umožňuje veřejnosti seznámit se s plánovanou stavbu a diskutovat o ní s developerem způsobem, který písemná komunikace nemůže plně nahradit.

Projednávání projektů podle aktivistů ale vadí průmyslovým svazům a radost z ní nemají ani úřady, pro které znamenají veřejná slyšení práci navíc a často emočně vypjaté situace. Pokud bude návrh novely schválen, bude záležet jen na úřadu, zda veřejné projednávání uspořádá.

„Zrušení veřejných projednání dopadů spaloven či hypermarketů na okolí povede ke zbytečné nedůvěře a konfliktu s místními lidmi. V mnoha obcích u nás se přitom běžně praktikuje ještě otevřenější rozhodování o veřejném prostoru,“ podotýká legislativní expert Zeleného kruhu Daniel Vondrouš.

Pokud by chtěli lidé v budoucnu ovlivnit rozhodnutí o kácení stromů u projektů s EIA, museli by se podle navrhované novely zapojit do územního řízení. Pokud by uspěli, vrátilo by se zpátky na začátek nejen rozhodování o stromech, ale i o celé stavbě. To by nebylo vyhovující řešení pro veřejnost ani developery, upozorňuje Zelený kruh
Pokud by chtěli lidé v budoucnu ovlivnit rozhodnutí o kácení stromů u projektů s EIA, museli by se podle navrhované novely zapojit do územního řízení. Pokud by uspěli, vrátilo by se zpátky na začátek nejen rozhodování o stromech, ale i o celé stavbě. To by nebylo vyhovující řešení pro veřejnost ani developery, upozorňuje Zelený kruh
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

S komunitním plánováním nad rámec právních předpisů mají zkušenost například v Ústí nad Orlicí při plánování revitalizace průmyslového areálu Perla, v podobném duchu se rozbíhá se záchrana letního kina v Chrudimi nebo úpravy veřejných prostranství ve pěti menších obcích, Dolním Podluží na Děčínsku, v Rašovicích na Vyškovsku, v Bečicích na Táborsku, Markoušovicích na Trutnovsku a Veltrusích na Mělnicku. Do plánování společně s veřejností se ale pouští i pražské části, například Ďáblice nebo Praha 7, vyjmenovává Ondřej Šindelář z Nadace Via, která obcím se zapojením obyvatel do svého rozvoje pomáhá.

Se stromem padá celá stavba

Právo veřejnosti se má omezit také v případě kácení dřevin. Orgány ochrany životního prostředí nebudou v případě větších staveb, na které se vztahuje posuzování EIA, rozhodovat o kácení a náhradní výsadbě v samostatném správním řízení. Nově mají vydávat pouze závazné stanovisko, k němuž se veřejnost nemůže nijak vyjádřit.

Budou-li chtít lidé uplatnit sebemenší připomínku například k rozsahu a umístění náhradní výsadby třeba kolem novému hypermarketu, budou se muset přihlásit do územního řízení a odvolat se proti němu jako celku. To by často vedlo podle Zeleného kruhu ke zbytečnému zdržení rozhodování o mnoho měsíců. Právě kácení stromů v sousedství je přitom jedním z nejčastějších důvodů, proč se lidé do správních řízení hlásí, připomínají aktivisté.

Zástupci ekologických organizací jednají s ministerstvem životního prostředí o sporných bodech návrhu. Některé změny přislíbilo udělat už i ministerstvo pro místní rozvoj. Na některých výtkách se shodují lidé napříč zájmovými skupinami. MMR dostalo k novele téměř patnáct set připomínek. Původně měla novela nabýt účinnosti už v červnu 2016, ministerstvo však navrhuje posunout účinnost na konec příštího roku nebo leden 2017.

Zelený kruh a Nadace VIA v souvislosti s novelou připravili výzvu k zavedení spravedlivých, rychlejších, lepších a jednodušších pravidel pro rozhodování o stavbách i kvalitnějšího a rychlejšího rozhodování úřadů i správních soudů. Chystají se s ní oslovit architekty, stavaře i úřady a obce. Organizace i jednotlivci mohou výzvu svým podpisem podpořit na stránkách www.zelenykruh.cz.

 


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeňka Vítková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist