https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-druh-netopyra-nese-certovske-jmeno
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový druh netopýra nese čertovské jméno

14.9.2011 00:54 | HANOJ/HODONÍN (Ecomonitor)
Murina beelzebub - nový druh netopýra
Murina beelzebub - nový druh netopýra
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Maďarští vědci z Muzea přírodní historie nejezdí do Vietnamu jen tak na dovolenou. V rámci expedice do jižní Indočíny se jim podařilo objevit a popsat hned tři nové druhy netopýrů z čeledi netopýrovitých, kteří patří to skupiny trubkonosých. O objevu nepatrného, leč v očích badatelů zjevně ďábelsky vypadajícího netopýrka referuje i článek uveřejněný serverem Mongabay.
 

Překlad latinského názvu druh skutečně popisuje jako jakousi ďábelskou či, chcete-li, Belzebubovu myš – Murina beelzebub. Podle Paula Raceyho, netopýřího specialisty Mezinárodní organizace pro ochranu přírody (IUCN), je oblast Indočíny stále dost nezmapovaná na to, aby nás dokázala překvapit ještě řadou nových druhů.

„Vybrali jsme mu jméno Belzebub, protože to odráží jednak jeho pekelné zbarvení, ale i to, s jakou vervou se bránil objevení,“ popisuje druh Gabor Csorba, vědecký pracovník maďarského Muzea přírodní historie. Kromě nového jména ví ale badatelé dosud jen velmi málo o drobném letounovi. „Objev nového druhu je teprve počátečním krokem velmi dlouhého procesu poznávání ekologie, nároků na biotop, stanovení případné míry ohrožení a kroků potřebných k jeho přežití a zachování do budoucna,“ tvrdí Neil Furey, spoluobjevitel z partnerské organizace Fauna and Flora International.

„Obecně se dá předpokládat zvýšená míra ohrožení, související s pokračujícím odlesňováním v regionu,“ hovoří o možném ohrožení nového exempláře Furey. Objevy v oblasti budou ale pravděpodobně nadále pokračovat. „Vzhledem k tomu, že netopýři tvoří asi třetinu veškerých savců v jihovýchodní Asii,“ shrnuje poznatek o současných a možných budoucích objevech Racey, „je podle stávajících genetických studií pravděpodobné, že netopýřích druhů můžeme objevit ještě jednou tolik, co jich dosud známe.“

Článek byl uveřejněn 1. 9. 2011 na serveru Mongabay pod názvem „New 'demon' bat discovered in Vietnam“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist