https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-gretzky-tezko-na-hokej-nebude-v-kanade-led
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový Gretzky? Těžko. Na hokej nebude v Kanadě led

7.3.2012 15:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Hokej na dvorku v Ottawě v Kanadě
Hokej na dvorku v Ottawě v Kanadě
„V zimě hraji každý den u nás na dvorku," prohlásil v roce 1974 v rozhovoru pro stanici CBS tehdy třináctiletý Wayne Gretzky, který je považován za nejlepšího hráče v historii zámořské NHL. Jeho otec mu každý rok vyrobil ledovou plochu hned za domem, aby měl kde trénovat. Pokud by se ale Greztky narodil až o sto let později, měl by smůlu. Podle aktuálního výzkumu kanadských vědců budou kanadské zimy tak mírné, že na mnoha místech nebudou vodní plochy vůbec zamrzat.
 

Zápasy v ledním hokeji na zamrzlých řekách, rybnících nebo přímo na vlastním dvorku jsou pro Kanaďany způsobem, jak přežit dlouhou zimu. Také podle spisovatele Stephena Leacoka je hokej přímo ztělesněním kanadské životní zkušenosti. „V zemi tak nehostilně promrzlé je hokej jedinou nadějí na život a také potvrzením, že navzdory smrtelnému chladu stále žijeme,“ prohlásil. Proto řada měst provozuje veřejná kluziště nebo i přímo hokejová hřiště pod širým nebem.

Délka sezóny vhodné k bruslení se ale povážlivě zkracuje, tvrdí studie katedry geografie na kanadské univerzitě Concordia. Podle Damona Matthewse, jejího hlavního autora, je Kanada zasažená probíhající změnou klimatu silněji než jiné země světa. Od roku 1950 vzrostla průměrná teplota během zimy o více než 2,5 stupně Celsia. To znamená třikrát víc než celosvětový průměr.

Jak toto oteplení ale ovlivní venkovní ledové plochy? Vědci shromáždili data z mnoha veřejných kluzišť z řady měst po celé Kanadě. Jako začátek sezóny si určili nejméně sérii tří dní, kdy teplota nevystoupala nad -5 stupňů. Pak počítali počet vhodných dní, kdy kvalita ledu umožnila bruslení. Tím získali základní rámec, který jim umožnil počítat odhadovanou délku sezóny.

Zjištění porovnali s minulými desetiletími, od roku 1951 až po rok 2005, podle informací ze 142 meteorologických stanic. Podle vědců jen velmi málo stanic ukázalo, že by venkovní hokejová sezóna nezačínala později. A na mnoha místech se za padesát let podstatně zkrátila, zhruba o 20 - 30 %.

Když vědci extrapolovali zjištěné údaje na budoucí modely, vyšlo jim, že během několika příštích desetiletí bude v Britské Kolumbii a jižní Albertě tak teplo, že žádné venkovní bruslení nebude vůbec možné. Nedotčená nezůstane žádná oblast Kanady, podle výpočtů zasáhne oteplování všechny.

„Nedokážeme si představit Kanadu bez hokejových hřišť, ale jsem přesvědčen o tom, že to bude skutečně následkem našeho ignorování problémů s klimatem,“ říká Damon Matthews univerzity Concordia. Vedle sezóny vhodné na bruslení bude podle vědců zřejmě v budoucnu kratší i běžkařská sezóna.


reklama

 
Další informace |
Odkaz na celý text studie najdete zde.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LD

Libor Dostálek

19.1.2021 21:39
Já mám hokej také hrozně rád :-) . Koukám na něj v televizi a v zimě si jedu pár krát zabruslit na zimní stadion. Byl by hřích nejet, když mám z loňska novou hokejku a brusle z https://www.bauerhockey.cz/hrac-brusle . Hlavně musím pravidelně zkoušet bruslit, abych to náhodou nezapomněl :-D .
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist