https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-zeland-chce-do-roku-2050-vyhubit-nepuvodni-faunu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový Zéland chce do roku 2050 vyhubit nepůvodní faunu

25.7.2016 16:05 | WELLINGTON (ČTK)
Nový Zéland chce do roku 2050 vyhubit nepůvodní faunu v zemi. Týká se to krys, ale také například lasiček a vačice opossum, sdělila to dnes podle agentury DPA novozélandská vláda.
 

Nepůvodní zvířecí druhy ohrožují podle vlády na ostrově původní faunu. Ročně podle údajů vlády zabijí asi 25 milionů zástupců místního ptactva. Vačice může přenášet také tuberkulózu a nakazit pak například krávy a vysokou zvěř.

Právě zmínění ptáci nemají žádný obranný mechanismus proti lasičkám, krysám a vačicím, protože se tisíce let vyvíjeli v určité ostrovní izolaci bez kontaktu s dravci. K nejznámějším novozélandským ptákům patří až 60 centimetrů vysoký kivi, jehož zvláštností je, že nemůže létat.

"Dříve byli největší hrozbou pro naše divoká zvířata pytláci a kácení lesů, ale dnes jsou to do země zavlečení dravci," uvedl podle DPA předseda novozélandské vlády John Key.

Novozélandská vláda chce do vyhubení nepůvodních druhů v zemi investovat 28 milionů novozélandských dolarů (více než 486 milionů korun) a doufá, že se jí podaří získat další peníze také od soukromých firem. Jak chtějí proti krysám, lasičkám a dalším postupovat, nebylo ještě rozhodnuto.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist