https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-cenu-josefa-vavrouska-se-uchazi-patnact-osobnosti-jsou-mezi-nimi-politici-ekologove-i-podnikatele
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O Cenu Josefa Vavrouška se uchází patnáct osobností. Jsou mezi nimi politici, ekologové i podnikatelé

15.5.2017 12:28 | PRAHA (Ekolist.cz)
Sama Cena Josefa Vavrouška je spjata se jménem předního českého ekologa a zároveň federálního ministra životního prostředí, který v roce 1995 tragicky zahynul pod lavinou. Na snímku Josef Vavroušek za svým stolem na Federálním výboru pro životní prostředí.
Sama Cena Josefa Vavrouška je spjata se jménem předního českého ekologa a zároveň federálního ministra životního prostředí, který v roce 1995 tragicky zahynul pod lavinou. Na snímku Josef Vavroušek za svým stolem na Federálním výboru pro životní prostředí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na ekologickou Cenu Josefa Vavrouška, kterou letos již po jedenadvacáté uděluje Nadace Partnerství, je nominováno patnáct osobností. Za dlouhodobý přínos je to například environmentalista Richard Medal, ředitel Národního parku Šumava Pavel Hubený nebo veterinář a aktivista Jaromír Bláha. V další kategorii za výjimečný počin pak například ekolog Petr Dobrý nebo podnikatel Libor Musil.
 

Cena Josefa Vavrouška je ocenění, kterým se doposud může pyšnit pouze třiatřicet osobností. „Povolání, věk ani známá tvář při konečném výběru nerozhodují,“ vysvětluje ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata. „Důležitý je přínos nominovaného člověka ke zlepšení životního prostředí.“

Cena Josefa Vavrouška je od roku 2016 udělována ve dvou kategoriích. Za dlouhodobý přínos jsou letos nominováni občanský aktivista Jan Piňos, botanici Leo a Zuzana Burešovi, pedagog a environmentalista Richard Medal, veterinář a expert na ochranu lesů Jaromír Bláha, ředitel Národního parku Šumava Pavel Hubený, hydrobiolog a pedagog Otakar Štěrba (in memoriam), politik Vladimír Špidla, politik a předseda regionální pobočky Společnosti pro udržitelný rozvoj Miroslav Hudec a propagátor šetrné dopravy Michal Křivohlávek.

V kategorii za výjimečný počin byli nominováni ovocnář Radim Pešek, myslivec a ochránce přírody Petr Marada, amatérský ornitolog Josef Vrána, praktický ekolog Petr Dobrý, referent městského úřadu Miroslav Šobr a podnikatel Libor Musil. Přehled nominací i s medailonky.

Mezi dosavadními laureáty v jedenadvacetileté historii ceny jsou například bývalí ministři životního prostředí Martin Bursík a Bedřich Moldan, který si odnesl ocenění minulý rok. Společně s ním převzal loňský rok cenu za výjimečný počin Daniel Pitek, severočeský podnikatel, který na vlastní náklady a na rozsáhlém území několika stovek hektarů obnovuje krajinu kolem Milešovky.

Mezi další laureáty z minulých ročníků patří i známá akademička a spisovatelka Hana Librová, filozof Erazim Kohák, ředitelka Ekologického institutu Veronica Yvonna Gaillyová, bojovník proti těžbě v severních Čechách Vladimír Buřt nebo profesor Josef Fanta, jeden ze zakladatelů Krkonošského národního parku.

Sama Cena Josefa Vavrouška je spjata se jménem předního českého ekologa a zároveň federálního ministra životního prostředí, který v roce 1995 tragicky zahynul pod lavinou. Josef Vavroušek byl jedním z hlavních protagonistů konceptu trvale udržitelného rozvoje nejen u nás, ale i v rámci celé Evropy.

Slavnostní vyhlášení laureátů proběhne ve spolupráci s Odborem pro udržitelný rozvoj Úřadu vlády 8. června v Praze v Hrzánském paláci.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist