https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obce-podel-silnice-r6-se-boji-opakovani-eia-u-schvalenych-staveb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce podél silnice R6 se bojí opakování EIA u schválených staveb

10.12.2015 15:47 | PRAHA (ČTK)
Starostové obcí podél připravované silnice R6 se obrátili na Evropskou komisi kvůli obavám z opakování procesu posuzování vlivu na životní prostředí EIA u už schválených úseků stavby. Je totiž možné, že už jednou provedené posuzování vlivu se bude kvůli evropským předpisům muset opakovat. To by ale stavbu silnice mezi Prahou a Karlovými Vary opět o několik let oddálilo, informoval starosta obce Řevničov Jiří Petráček.
 

"Dopis podpořili starostové na trase budoucí R6 a hejtmani tří krajů. Nepodaří-li se přesvědčit Brusel a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) bude muset zadat a projednat novou studii EIA, tak předpokládáme, že se zahájení stavby zpozdí minimálně o tři roky a Státní fond dopravní infrastruktury bude vracet v roce 2018 nevyčerpané prostředky do EU," uvedl Petráček.

O možnosti, že se bude muset zdlouhavé posuzování EIA opakovat, mluvil při nedávném otevření úseku Bošov - Lubenec i ministr dopravy Dan Ťok (ANO). Jak řekl, některé stavby prošly posuzováním ještě před vstupem Česka do Evropské unie, a není tak jisté, jestli budou tyto projekty moct pokračovat bez nového posouzení.

Zatímco ŘSD dokončuje výkupy pozemků na připravovaných úsecích a peníze na stavbu jsou připraveny, problém s uznáním procesů EIA je nyní asi nejvážnější překážkou pro stavbu.

Starostové i krajský úřad Karlovarského kraje ale argumentují tím, že už provedené procesy jsou dostatečné. "Pro nás a pro veřejnost, již jako starostové obcí reprezentujeme, je opakování procesu EIA nepochopitelné. Víme, že projektová příprava probíhá správně řadu let a podporujeme ji, jak jen můžeme. Domníváme se, že ochrana životního prostředí, za niž jste zodpovědní v Evropské komisi, je v rámci tohoto projektu zcela naplněna," píšou v dopise Evropské komisi starostové.

Už v příštím roce by přitom měly začít stavby dalších tří úseků silnice R6, obchvatů Řevničova a Lubence a úseku Řevničov - Nové Strašecí. Celá R6 by podle současných odhadů mohla být hotova v roce 2025.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Pavel Peňás
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist