https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obecni-volby-vyhrali-lokalni-sdruzeni-zeleni-se-chteji-soudit-kvuli-praze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obecní volby vyhrála lokální sdružení, zelení se chtějí soudit kvůli Praze

17.10.2010 21:28 | PRAHA (Ekolist.cz)
Volby do zastupitelstev obcí vyhrály kandidátky lokálních sdružení, ve velkých městech bodovaly zástupci místních stran, ale i kandidáti parlamentních stran, zejména ČSSD. Úspěchu dosáhli i kandidáti KDU-ČSL, zatímco propadly Věci veřejné. Samostatně Strana zelených nezískala ani půl procenta všech zastupitelských míst, soudit se chce kvůli rozdělení Prahy do sedmi volebních obvodů.
 

V obecních volbách dostali místní sdružení nezávislých kandidátů téměř 50 % hlasů, dalších 11 % získali samostatně kandidující osobnosti. ODS získala 8,22 % všech míst na radnicích v České republice, ČSSD 7,37 %, KDU-ČSL 6,01%, KSČM 5,13 %, TOP 09 2,43 % a Starostové a nezávislí 2 %. Věci veřejné získali 0, 49 % ze všech zastupitelů. Strana zelených získala jako samostatně kandidující strana dokonce jen 0,25 % ze všech míst na radnicích. To znamená celkem 221 zastupitelů, tři například na brněnském magistrátu. Vyplývá to z dat zveřejněných Českým statistickým úřadem na stránce www.volby.cz.

V Praze po šestnácti letech nezvítězila ODS, ale předběhla ji TOP 09. Na pražský magistrát se dostali ještě zástupci ČSSD a KSČM, ale už ne žádná další strana. Kvůli změně volebních obvodů v Praze podává Strana zelených stížnost ke správnímu soudu. S tím souhlasí i komunisté a Věci veřejné. Případná koalice TOP 09 a ODS bude disponovat 46 hlasy ze 63 zastupitelů. „To co provedla ODS je neslušné, vyřadila menší strany ze zastupitelstva,“ prohlásil v pořadu Otázky Václava Moravce Jiří Dienstbier mladší. Koalice Strany zelených a SNK-ED dostala od pražanů 203 000 hlasů a překročila pětiprocentní hranici. Přestože získala zhruba čtvrtinu hlasů, které dostala ODS, nemá ani jednoho zastupitele. Podobně dopadli i kandidáti Věcí veřejných, kteří dostali 195 000 hlasů. Naopak kandidátka KSČM dostala 235 000 hlasů, což straně přineslo 3 mandáty.

K obecním volbám přišlo 48, 9 % oprávněných voličů. V sedmi ze třinácti krajských měst budou usilovat o obsazení radnice místní družení, která mohou vytvořit koalici se zástupci velkých stran, nejčastěji se jejich partnery může stát ČSSD. Podle předvolebních vyjádření jí spíše dají přednost než ODS. Lokální strany zvítězily například v Karlových Varech, Českých Budějovicích nebo v Liberci. Velké strany ale rozhodně ve velkých městech nepropadly, v sedmi krajských městech zvítězila ČSSD (v Brně, Olomouci, Jihlavě, Ústí nad Labem, Pardubicích, Hradci Králové a Ostravě), TOP 09 ve dvou (v Praze a ve Zlíně v koalici s Nezávislými) a ODS vyhrála v jednom (v Plzni). Ale i tady má stejný počet mandátů jako ČSSD, shodně po čtrnácti zastupitelích.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist