https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-zraloku-hrozi-za-deset-let-stary-incident-vydani-do-zeme-zraloci-mafie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci žraloků hrozí za deset let starý incident vydání do země "žraločí mafie"

23.5.2012 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
V pondělí byl z německého vězení na kauci propuštěn Paul Watson, zakladatel a současný šéf organizace Sea Shepherd. Do vězení se dostal před osmi dny. Zadržen byl kvůli vydání do Kostariky, kde se měl Watson v roce 2002 při natáčení filmu Sharkwater dopustit porušení pravidel lodního provozu a údajného pokusu o vraždu. Obvinění organizace označuje za falešné, naopak poukazuje na to, že vydáním do Kostariky půjde Watsonovi o život.
 

K porušení pravidel mělo podle Sea Shepherd dojít v guatemalských vodách. Sea Shepherd zda vypátrala kostarickou loď Varadero, jejíž posádka nelegálně lovila žraloky kvůli ploutvím. V roce 2002 uzavřela organizace dohodu s guatemalskými úřady, že Sea Shepherd má oficiální svolení k zasahování proti nelegálnímu lovu žraloků. Na základě této dohody chtěli Sea Shepherd eskortovat loď do přístavu.

Posádka Sea Shepherd po jednodenní honičce a kolizi lodí přiměla posádku Varadera k návratu do Guatemaly. Během cesty však guatemalské úřady změnily názor a poslaly dělový člun, aby naopak zadržel posádku lodi Sea Shepherd. Podle aktivistů stojí za obratem úřadů peníze, které nelegální lov žraloků vynáší. Posádka lodi Varadero pak obvinila aktivisty, že se je snažili zabít. Podle aktivistů ale videonahrávky dokazují, že jde o falešné obvinění.

Loď Sea Shepherd následně odplula do kostarických vod, kde opět narazila na nelegální lov žraloků. Podle organizace je možné, že za současným obviněním stojí místní „žraločí“ mafie, která má své zisky z obchodu se žraločími ploutvemi. Polévka ze žraločích ploutví je v Asii považována za delikatesu. Lov žraloků je však k těmto dravcům velmi krutý: uloveným parybám jsou ploutve zaživa odříznutý a zmrzačený žralok je hozen zpět do moře, kde v bolestech umírá. Sea Shepherd se snaží proti těmto aktivitám bojovat.

Jejich právníci také ze všech sil usilovali o to, aby jejich kapitán nebyl do Kostariky vydán. Obávají se toho, že v této zemi, kde má podle nich velký vliv „žraločí mafie“, by soud s Watsonem byl jen divadlem. To, zda bude Watson, který není německým občanem, do Kostariky z Německa vydán, bude rozhodovat německá ministryně spravedlnosti Sabine Leutheusser-Schnarrenberger.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist