https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ohrozenym-zubrum-se-u-nas-zacina-darit-loni-jich-tu-zilo-pres-devadesat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ohroženým zubrům se u nás začíná dařit. Loni jich tu žilo přes devadesát

7.4.2017 11:13 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zubři na pastvině v bývalém vojenském prostoru Milovice, nedaleko Benátek nad Jizerou.
Zubři na pastvině v bývalém vojenském prostoru Milovice, nedaleko Benátek nad Jizerou.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Michal Köpping / Česká krajina
Počet zubrů chovaných v České republice roste. K poslednímu dni loňského roku jich v zemi žilo 93 kusů. Ukázaly to výsledky druhého celostátního sčítání těchto celoevropsky ohrožených živočichů. V roce 2015 bylo v tuzemsku chováno přes sedm desítek zubrů. Informuje o tom Dalibor Dostál z České krajiny.
 

„K nárůstu početních stavů pomohlo nejenom úspěšné rozmnožování zubrů ve velké části tuzemských chovů, ale také založení nového stáda v Zoo Tábor,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina. Ta je v tuzemsku regionální kanceláří mezinárodní organizace European Bison Conservation Center. Stádo v Táboře je cenné také z dalšího důvodu. Jako první česká zoologická zahrada tam založili chov vzácnější, takzvané nížinné linie. Ostatní tuzemské ZOO chovají takzvanou nížinně-kavkazskou linii.

Zubři se kromě zoologických zahrad chovají také v tuzemských oborách, rezervacích, farmových chovech i v jednom malém zooparku. V chovech celkově převládá nížinná linie, k níž patří 66 tuzemských zubrů. „Nížinnou linii založilo pouhých pět zvířat pocházejících z Bělověže v Polsku. Tato linie je nejen zoologicky hodnotnější, ale vykazuje také celkově lepší kondici,“ vysvětlil Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky.

Oproti roku 2015 jde o nárůst téměř o jednu pětinu. Pokud bude současný trend pokračovat, mohl by počet zubrů v České republice již letos překročit symbolickou stovku. V roce 1993 přitom plemenná kniha v České republice evidovala jen 16 zubrů ve třech zoologických zahradách. V roce 2000 žilo v tuzemsku 38 kusů zubrů ve čtyřech soukromých chovech a třech zoo.

Usjana a Uselina, táborští zubři.
Usjana a Uselina, táborští zubři.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ondřej Kott, Wiebke Müller / Zoo Tábor

Celosvětová čísla počtu zubrů za rok 2016 ještě nejsou známá. V roce 2015 tvořilo celosvětovou populaci 6083 zubrů. Pro záchranu tohoto druhu je přitom potřeba dosáhnout počtu nejméně 10 000 kusů.

Zubři byli po první světové válce v přírodě zcela vyhubeni člověkem. Přežilo jen několik kusů chovaných v zajetí. Z nich se podařilo sestavit skupinu 12 zubrů, kteří vytvořili základ současné populace. K vzácnější, nížinné linii z nich patřilo pouhých sedm kusů, z nichž však jen pět zanechalo potomky. V plemenné knize zubra evropského jsou evidováni pouze čistokrevní zubři pocházející z dvanácti zakladatelů.

Ochranářská organizace Česká krajina na projektech spojených s návratem a ochranou velkých kopytníků spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist