http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/olomoucti-vedci-zjistili-daleke-zimoviste-ohrozeneho-slavika-modracka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

Olomoučtí vědci zjistili daleké zimoviště ohroženého slavíka modráčka

15.10.2015 01:08 | PRAHA (Ekolist.cz)
Slavík modráček tundrový je drobný zpěvný pták o hmotnosti kolem 17 gramů. Živí se především hmyzem a dalšími bezobratlými, obývá rašeliniště a mokřiny
Slavík modráček tundrový je drobný zpěvný pták o hmotnosti kolem 17 gramů. Živí se především hmyzem a dalšími bezobratlými, obývá rašeliniště a mokřiny
Nikoli do Afriky, ale až do daleké Indie a Pákistánu odlétá z Krkonoš zimovat kriticky ohrožený slavík modráček tundrový. Na cestě tak urazí zhruba 6000 kilometrů. Potvrdili to ornitologové z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci ve spolupráci s kolegy z Norska a Švýcarska. Využili přitom geolokátory pracující na principu, který využívali námořníci před objevem kompasu.
 

"Stěhování" ptáků zajímalo lidstvo od nepaměti, přesto ani dnes podle odborníků u řady ptačích druhů stále nevíme, kam vlastně do teplých krajů odlétají. Doteď to platilo i o slavíku modráčku tundrového. „Jeho jediná populace v tuzemsku se nachází v Krkonoších, jedná se pouze o zhruba 40 jedinců," dodává Peter Adamík z katedry zoologie.

Vědci měli podezření, že slavík neodlétá do Afriky, protože na jaře se vracel později než ostatní ptáci. Potvrdit se jim to podařilo až díky novým geolokátorům. Zatímco u větších druhů včetně orlů či čápů ornitologové používají k jejich sledování například satelitní vysílačky, u drobných ptáků to možné není. Zlom nastal před několika lety, kdy odborníci ze Švýcarska vyvinuli drobný geolokátor o hmotnosti zhruba půl gramu, který lze i malým ptákům připevnit na tělo jako batůžek.

Zařízení pracuje na stejném principu, na jakém si kdysi svoji pozici určovali podle východu a západu slunce námořníci. „Geolokátor zaznamenává intenzitu denního světla a z toho lze odhadnout délky dne a čas východu a západu slunce. Podle toho odhalíme, kde se pták nachází. V tomto případě jsme zjistili, že námi sledovaní slavíci modráčci doletěli do Indie a Pákistánu,“ vysvětluje Adamík.

Podle něj ptáci z Krkonoš do zimoviště uletí denně v průměru kolem 160 kilometrů. Zatímco na podzim příliš nespěchají a cestu urazí asi za 60 až 70 dní, na jaře je jejich úsilí větší. Ve snaze zabrat co nejlepší hnízdiště pouť zvládli za 30 dnů. Do teplých krajů odlétají obvykle v srpnu až září, založit rodinu se vracejí v květnu. Metodu olomoučtí ornitologové využívají i pro sledování dalších ptačích druhů.

Slavík modráček tundrový je drobný zpěvný pták o hmotnosti kolem 17 gramů. Živí se především hmyzem a dalšími bezobratlými, obývá rašeliniště a mokřiny. V Česku žije i slavík modráček středoevropský, jenž patří rovněž k ohroženým druhům, ale jeho populace je početnější. Oba příbuzné druhy se liší barevnou skvrnkou na bříšku – u slavíka modráčka tundrového je červená, u středoevropského bílá.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist