https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/orel-unasejici-z-parku-male-dite-je-skolni-prace-studentu-pocitacove-grafiky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Orel unášející z parku malé dítě je školní práce studentů počítačové grafiky

4.1.2013 11:24 | PRAHA (Ekolist.cz)
Při sledování toho videa každému rodiči malého dítěte zatrne. Amatérské záběry ohromného orla skalního, který se v montrealském parku pokusil odnést malé děcko, shlédlo na YouTube během několika týdnu přes 40 milionů lidí. Ve skutečnosti se nic takového v montrealském parku nestalo. Video je prací čtyř studentů kanadské školy počítačové grafiky.
 

Koncem roku se video stalo hitem médií i sociálních sítí. 18. prosince se objevilo na serveru YouTube a okamžitě se začalo šířit. Rozruch je ale planý, protože nejde o skutečné záběry. Video vyrobili studenti Canada's National Animation and Design Centre, Antoine Seigle, Normand Archambault, Loïc Mireault and Félix Marquis-Poulin, v rámci studia 3D technik.

Na to, že záběry zřejmě nejsou pravé, upozorňovali lidé, kteří si snímek prohlédli pozorně záběr po záběru. Podle nich je nerealistický stín křídel orla v okamžiku, kdy útočí na dítě. Jiní lidé si zase všimli, že počasí v den, kdy mělo video vzniknout, nebylo slunné.

Deník Telegraph také oslovil ornitology, aby komentovali chování ptáka. Odborník Kenn Kaufman například tvrdí, že spatřit orla skalního v Montrealu je velká vzácnost. Podle jeho mínění se navíc pták na snímku spíš podobá sokolovi.

Jasno v celé věci udělalo prohlášení univerzity a jejích studentů, které vydali hned druhý den po zveřejnění videa. A věc uvedli na pravou míru: video je prostě jen školní prací. Jak orel, tak unášené dítě, vznikly jako 3D animace. Rodiče tak mohou nechat s klidným svědomím nechat své potomky batolit se montrealskými parky.

Studenti školy vyrobili i jiná, podobně matoucí videa. Například tučnáka, který uprchl z montrealského zoo:


reklama

 
Další informace |
Zpomalené záběry útoku orla:

Líbí se Vám Ekolist? Nebo jen chcete udržet možnost si na něm diskutovat?

Je jednoduché mu přispět: https://ekolist.cz/cz/ekolist/podporte-nas-inzerujte-u-nas


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist