https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/orlosup-z-ostravske-zoo-bude-zitra-vypusten-v-alpach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Orlosup z ostravské zoo bude zítra vypuštěn v Alpách

27.5.2015 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Orlosup bradatý obývá ostrůvkovitě horské a vysokohorské oblasti severní, východní a jižní Afriky, střední Asie, a znovu také jižní Evropy a Alpy.
Orlosup bradatý obývá ostrůvkovitě horské a vysokohorské oblasti severní, východní a jižní Afriky, střední Asie, a znovu také jižní Evropy a Alpy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | P. Vlček / Zoo Ostrava
Koncem února se v ostravské zoo narodilo mládě orlosupa bradatého. Zítra bude s dalším mládětem z rakouské chovné stanice vysazen do hnízda v Národním parku Vysoké Taury v rakouských Alpách. Informovala o tom mluvčí zoo Šárka Kalousková.
 

Pracovníci ostravské zoo se s mladým orlosupím samcem vydali na cestu už ve středu 27. května. Místem vypuštění je Národní park Vysoké Taury v Rakousku. Pro pozorování a identifikaci obou ptáků po vylétnutí z hnízda budou oběma mláďatům odbarvena některá pera na křídlech a v ocase, informovala Kalousková.

„Důvodem, proč se do hnízda v přírodě vkládají mláďata dvě, byť orlosupi odchovávají pouze jedno mládě, je to, že se mláďata necítí bez rodičů tak opuštěna, navzájem se motivují a po vylétnutí z hnízda se po určitou dobu zdržují pospolu,“ říká Šárka Kalousková. Asi po čtrnácti dnech si mláďata toto místo zafixují jako své hnízdo a okolí si vštípí jako svůj nový domov.

Ostravská zoologická zahrada je do projektu, který navrací orlosupa bradatého do Alp, aktivně zapojena od roku 2009. Do loňského roku poskytla pro posílení divoké populace těchto impozantních dravců už deset mláďat – devět putovalo do Alp, desáté až do Španělska. „Tento úspěšný projekt naplňuje jeden z hlavních cílů moderních zoologických zahrad, tj. přispět k zachování biologické rozmanitosti, a zároveň představuje konkrétní nápravu škod způsobených přírodě lidskou činností,“ říká Kalousková.

Orlosup bradatý obývá ostrůvkovitě horské a vysokohorské oblasti severní, východní a jižní Afriky, střední Asie, a znovu také jižní Evropy a Alpy. Je to velký dravec s rozpětím křídel 250-280 cm. Jeho potravu tvoří z 85-90 % kosti. Velké, které nespolkne najednou, vynáší do výšky a pouští na skalnatý povrch, aby se roztříštily. Dobře je pak stráví silné žaludeční šťávy, které obsahují mnohem více kyselin než u jiných dravců (tímto způsobem je obsah bílkovin v kostech využíván velmi efektivně). V některých oblastech tímto způsobem rozbíjí i želvy.

Světlé peří na hrudi si orlosupi „pudrují“ rezavou hlinkou. Na podzim vytváří trvalé páry. Do hnízda na skalách snáší samice zpravidla dvě vejce, ale většinou přežívá pouze jedno mládě - častý je kainismus (jev, kdy starší zpravidla silnější, sourozenec krátce po vylíhnutí usmrtí mladšího, slabšího, sourozence). Dospívá v sedmi letech a dožívají se asi 20 let (v lidské péči dokonce až 40 let).


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist