https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ornitologove-letos-eviduji-nebyvale-mnozstvi-otravenych-ptaku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ornitologové letos evidují nebývalé množství otrávených ptáků

4.5.2017 07:30 (ČTK)
Vůbec poprvé se letos v Česku otrávili dva orli královští, čtyři orli mořští a dva luňáci červení. Ornitologická společnost loni zaznamenala 34 případů otrav ptáků.
Vůbec poprvé se letos v Česku otrávili dva orli královští, čtyři orli mořští a dva luňáci červení. Ornitologická společnost loni zaznamenala 34 případů otrav ptáků.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Dušan Rak
Ornitologové letos zaznamenali nebývalé množství otrávených ptáků. Od ledna do dubna nalezli 18 otrávených dravců, šlo většinou o extrémně vzácné a ohrožené druhy. "Takové množství otrav nepamatuji od roku 2000," uvedl ředitel České společnosti ornitologické (ČSO) Zdeněk Vermouzek. Jednotlivé případy podle ČSO vyšetřuje policie. ČSO pro boj s traviči cvičí psa, který dokáže otrávené návnady najít.
 

Vůbec poprvé se letos v Česku otrávili dva orli královští, čtyři orli mořští a dva luňáci červení. "Dozvídáme se jen o nepatrném množství toho, co se v přírodě skutečně děje. Dopad trávení na populace dravců musí být ohromný," uvedl Vermouzek. Orel mořský patří mezi kriticky ohrožené druhy, v Česku hnízdí asi sto párů. Velmi vzácných luňáků červených v celé republice nehnízdí víc než stovka.

Traviči podle ČSO nejčastěji používají nervový jed karbofuran, jehož používání i skladování je v Evropě od roku 2008 zakázáno. Po požití jedu hynou zvířata za plného vědomí udušením. Nelegálně položené otrávené návnady se objevují i v dalších evropských zemích.

Češi po vzoru Maďarska zahájili výcvik psa, který dokáže najít v terénu návnady i otrávené ptáky, a to i v hustém křoví nebo zaorané pod zem. "Vycvičený bude již na konci léta, takže na podzimní travičskou sezonu budeme plně připravení," uvedla cvičitelka Klára Hlubocká. Podle ní je největším nebezpečím výcviku to, aby se pes nedotkl návnady.

Traviči se podle Vermouzka dopouštějí hned několika trestných činů, od pytláctví a neoprávněného nakládání s ohroženými druhy až po týrání a obecné ohrožení. Za takové činy hrozí pachateli až osm let vězení, v případě obecného ohrožení i více.

Ornitologové s Policejním prezidiem ČR, Českou inspekcí životního prostředí, Státní veterinární správou, ministerstvem životního prostředí a dalšími institucemi připravují společnou metodiku vyšetřování, aby každý přesně věděl, jak má v kterém případě postupovat. "Jsem pevně přesvědčen, že společným úsilím se brzy podaří některého traviče usvědčit a exemplárně potrestat," uvedl Vermouzek.

Ornitologická společnost loni zaznamenala 34 případů otrav ptáků, mezi nimi bylo i 12 orlů mořských a jeden orel skalní. Otrávené návnady pravděpodobně rozmisťují rybáři, myslivci či zemědělci, jimž vadí kupříkladu vydry, kuny nebo lišky. Draví ptáci, kteří se živí mršinami, pak bývají nechtěnou obětí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist