https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ovci-a-srnu-v-bilych-karpatech-strhl-vlk-potvrdili-ochranari
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ovce a srnu v Bílých Karpatech strhl vlk, potvrdili ochranáři

22.11.2016 15:12 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vlk obecný se po dvouleté přestávce objevil v Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. Ilustrační foto.
Vlk obecný se po dvouleté přestávce objevil v Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. Ilustrační foto.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | AOPK
Vlk obecný se po dvouleté přestávce objevil v Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. Odborníci ze Správy CHKO Bílé Karpaty potvrdili, že ovce a srnu poblíž Rudimova strhla právě tato šelma. A radí, jak si lidé mohou zabezpečit svá stáda.
 

„Kromě poradenství a pomoci při administrování náhrady škody na hospodářských zvířatech nabízíme chovatelům nově k zapůjčení také sítě a elektrické ohradníky. Pokud šelmy způsobí škody, mají farmáři podle zákona nárok na finanční kompenzaci. Jsme v kontaktu s krajským úřadem, příslušnými obecními úřady i hospodáři,“ vysvětluje Jiřina Gaťáková z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a Správy CHKO Bílé Karpaty.

„Chovatelům doporučujeme, aby svá hospodářská zvířata, zejména ovce, kozy či mladý skot, na noc řádně zabezpečili. Umístili je například do pevného objektu nebo do vyšší, nejlépe dvojité ohrady v blízkosti domu, je-li to možné. Osvědčuje se také připevnění barevných pruhů látky, takzvaných zradidel, na ohradu. Klasickou ochranou hospodářských zvířat na pastvině je trvalá přítomnost velkého pasteveckého psa u stáda - vyplatí se zejména při chovu většího počtu ovcí nebo koz. Zkušenosti z německé Lužice či Beskyd ukazují, že škodám je možné předcházet,“ říká Jiřina Gaťáková.

Přečtěte si článek Fotopast Rysích hlídek: Do Pošumaví se zatoulal vlk samotář

„Vlci jsou pro krajinu důležití. Jsou výborní lovci a mohou tak pomáhat regulovat přemnoženou spárkatou zvěř, která způsobuje značné škody zemědělcům i lesníkům. Velké šelmy si ke své obživě přednostně vybírají slabé a nemocné kusy a zvyšují tak kondici populace volně žijících srnců, daňků, muflonů i divokých prasat,“ uzavírá Jiřina Gaťáková.

Bílé Karpaty leží na okraji areálu, ve kterém se vlci pohybují. Letos byla hlášena jejich pozorování z Beskyd a slovenského příhraničí. V Bílých Karpatech se v posledních deseti letech objevili několikrát, nezdá se však, že by zde žila stabilní populace této vzácné šelmy.

Kromě karpatské populace přicházejí do České republiky vlci také z německo-polského pomezí, z oblasti Lužice. Jejich výskyt byl letos potvrzen na Kokořínsku, Broumovsku, Frýdlantsku, Jeseníkách, Šluknovském výběžku, Krušných horách či Pošumaví.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist