https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/paradox-prumyslove-borovicove-monokultury-ohrozenemu-pevci-prospivaji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Paradox: průmyslové borovicové monokultury ohroženému pěvci prospívají

4.11.2014 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Lesňáček světlebrvý je ve svém přirozeném prostředí skoro na vymření. V borovicových monokulturách se mu však daří skvěle.
Lesňáček světlebrvý je ve svém přirozeném prostředí skoro na vymření. V borovicových monokulturách se mu však daří skvěle.
Domovem pěvce s poetickým jménem lesňáček světlebrvý je patnáct severoamerických států. Navzdory tomuto štědře disponovanému areálu žije na této ploše jen okolo 90 000 rozmnožování schopných jedinců, což z něj činí druh na pokraji vyhynutí. Jak se ale nyní ukazuje, je pokles jeho početnosti v původním areálu vyrovnám nárůstem početnosti na lokalitách, kde by jej nikdo nehledal. V borovicových monokulturách.
 

Zoolog Smithsonianova národního muzea přírodní historie Gary Graves zasáhl do probíhající diskuze o marnosti či účinnosti dosavadních ochranných opatření na záchranu lesňáčka světlebrvého nečekaným zjištěním. Potvrdil totiž jeho výskyt na ploše více než 16 milionů hektarů soukromých pozemků od východu Texasu po jihovýchodní Virgínii, na borovicových plantážích. Území osazené borovou monokulturou, jež se dlouho považovalo z hlediska živočišné biodiverzity za méně pestřejší než poušť, se ukázalo být novým domovem skrytě žijícího pěvce.

Devadesát tisíc dospělců malého pěvce, usídlených napříč patnácti státy, dávalo dohromady jen malou záruku na další přežití druhu. Nyní se ale zdá, že v rozsáhlém, člověkem pozměněném území, nalezli lesňáčci dostatek klidu, potravy a vhodného prostředí, a jejich počty zde utěšeně narůstají. Graves v prestižním oborovém žurnálu Bird Conservation International publikoval data shrnující posledních dvacet let mapování početnosti lesňáčků na tomto území, aby doložil trend rostoucí početnosti.

Zdá se, že borovicová monokultura s krátkou dobou obmýtí (7-8 let) skutečně lesňáčkům vyhovuje, a přitom drží stranou ptačí konkurenty a predátory. „Nestává se příliš často, že by intenzivní lesnický management nastavený na průmyslovou produkci dřevin mohl mít na nějaké ptačí populace přímý pozitivní vliv,“ říká Graves. Lesňáček, který ale vykazuje stanovištní preferenci k hustě zalesněnému biotopu (na jehož zemi sbírá v opadance hmyz), se ale cítí v borovicové monokultuře jako doma.


reklama

 
Další informace |
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

fe

fesoj

4.11.2014 14:35
Nějak to nechápu. Borovicový les s dobou obmýtí 8 let ? I na plantáž vánočních stromků se mi to zdá nějak málo.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist