https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podle-patricka-moora-je-mozne-roundup-pit-nabidnutou-sklenicku-rozlobene-odmitl
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podle Patricka Moora je možné Roundup pít. Nabídnutou skleničku rozzlobeně odmítl

27.3.2015 14:19 | PRAHA (Ekolist.cz)
Patrick Moore, jeden ze zakládajících členů hnutí Greenpeace (ilustrační snímek).
Patrick Moore, jeden ze zakládajících členů hnutí Greenpeace (ilustrační snímek).
Francouzský televizní kanál Canal+ zveřejnil upoutávku na investigativní reportáž, kterou odvysílá v pondělí 30. března večer. Na krátkém videu je rozhovor s Patrickem Moorem, environmentalistou a zakládajícím členem Greenpeace, který se v minulosti s hnutím názorově rozešel. V rozhovoru pro Canal+ hájil zdravotní nezávadnost glyfosátu, účinné látky herbicidu Roundup. Ten je podezřívaný jako karcinogen.
 

Podle Moora není glyfosát odpovědný za nárůst rakoviny v Argentině a argumentuje, že ho můžete vypít skleničku a přitom vám neublíží. Moderátor následně Patricku Moorovi vypití skleničky glyfosátu nabídl, což však Patrick Moore opakovaně odmítl s tím, že není idiot. Patrick Moore pak vybídl moderátora, ať se ptá na zlatou rýži, což je geneticky upravený druh rýže, a následně rozhovor ukončil. Shodou okolností Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny tento měsíc připsala glyfosáty na seznam pravděpodobných karcinogenů.

Monsanto na svém blogu tvrdí, že Patrick Moore není placeným lobbistou společnosti Monsanto, ale jen člověk, který věří v bezpečnost produktů Monsanto. Co se pití herbicidu týče, Monsanto doporučuje jej nepít, protože k tomu není určený. Stejně třeba jako šampon nebo mycí prostředek na nádobí.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

27.3.2015 15:58
Asi by bylo dobré si přečíst originální zdůvodnění..
Odpovědět
JK

Jakub Kašpar

30.3.2015 14:21 Reaguje na Karel Padevet
Nestačí vidět originální videozáznam? :)
Odpovědět
KP

Karel Padevet

30.3.2015 14:33
myslim toho seznamu potencialnich karcinogenu...
Odpovědět
sv

30.3.2015 22:05
Měl toho vylízaného redaktora vyzvat, ať se napije roztoku zelené či modré skalice, které zelení magoři považují za ekologický herbicid. Pak by se vidělo kdo má větší zdravotní problém.
Odpovědět
mm

matka2deti matka2deti

1.4.2015 15:21
jak se někomu může stát, že byl členem či sympatizantem hnutí Greenpeace a už není? To je přece životní poslání. Jak slyším o firmě Monsanto, tak se mi dělá špatně. Co tam zkusili jejich dělníci a obyvatelé v okolí firmy. Asi jako tady. A o zlaté rýži a dalších nesmyslech všech těch pavědců. Jak nám někdo může namluvit, že takové výmysly jsou postupem vpřed pro celé lidstvo?
Odpovědět
sv

1.4.2015 22:26 Reaguje na matka2deti matka2deti
Mně se dělá špatně, když slyším o greenpiss. Jen naprostý vylízanec může zpochybňovat obrovský a nesmírně pozitivní přínos pro celý svět, který znamenají GMO jako například Zlatá rýže.
Odpovědět
mm

matka2deti matka2deti

3.4.2015 08:56 Reaguje na
Urážet někoho to je vaším posláním? Když nemáte jiné argumenty než vulgární výrazy na mou osobu, tak se zamyslete nad tím, jestli jste ve správné rubrice. Určitě se to dá léčit.
Odpovědět
sv

19.10.2019 22:49 Reaguje na matka2deti matka2deti
Copak fakta vám nejdou pod čumák.
Odpovědět
mm

matka2deti matka2deti

3.4.2015 09:05 Reaguje na
informujete se, než tu začnete rozsévat kapky jedu. Nechápu, proč tu vulgarizmy redakce nemaže a dává vám prostor. Pak my ostatní, kteří chceme dodržovat pravidla komunikace, slušně se chovat a přinášet všem další poznatky, které oni sami nenastudovali, pak nemá cenu sem psát. Takové komentáře nestojí ani za starou bačkoru.
Odpovědět
KP

Karel Padevet

3.4.2015 11:37 Reaguje na matka2deti matka2deti
no tak nam neco konkretniho napiste o zlate ryzi a tech pavedcich co ji vymysleli....
Odpovědět
mm

matka2deti matka2deti

3.4.2015 13:13 Reaguje na Karel Padevet
pročpak? Aby tady někdo házel hnus na to, co se tady napíše? Škoda slov do tak pokleslé diskuze. Pokud umíte číst, tak si info dohledáte na netu tak, jako jsem to udělala já. O firmě Monsanto ostatně běžel i pořad v TV. Ono to dá práci si informace dohledat a dát dohromady. Napadat lidi to je snazší.Nemusí se u toho tak myslet,že?
Odpovědět
sv

19.10.2019 22:52 Reaguje na matka2deti matka2deti
Hnus prozatím háží pouze zelení vylízanci na vědce, kteří chtěli zachránit zrak milionům dětí v jihovýchodní Asii. "ostatně běžel i pořad v TV" - To má být argument? Je jasné, že s dohledáváním informací sis zrovna ty nedala práci žádnou.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist