https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/portugalsti-capi-bili-rezignovali-na-cesty-do-afriky-a-usadili-se-na-skladkach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Portugalští čápi bílí rezignovali na cesty do Afriky a usadili se na skládkách

31.3.2016 05:54 | PRAHA (Ekolist.cz)
Portugalské skládky jsou pro čápy báječný zdroj potravy. V budoucnu se však skládky přemění na zastřešená třídící a recyklační zařízení, ze kterých žádná potrava pro čápy nekouká.
Portugalské skládky jsou pro čápy báječný zdroj potravy. V budoucnu se však skládky přemění na zastřešená třídící a recyklační zařízení, ze kterých žádná potrava pro čápy nekouká.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Skládky odpadů v životním prostředí působí řadu nepříjemností, ale někdy je jejich negativní vliv zvláště rafinovaný. Dokládá to i příklad portugalských čápů, kterým se z bohatě zásobených skládek ani trochu nechce na pravidelný tah do teplých krajů. Jenže za stále prostřený stůl a příhodné klima budou muset v budoucnosti zaplatit nepříjemnou daň.
 

Ornitologové z Východoanglické univerzity (UEA) potvrdili, že se portugalští čápi stali na pětici sledovaných portugalských skládkách odpadů doslova závislí a k pravidelné hostině se sem slétají i ze stokilometrových vzdáleností. Čáp bílý se řadí mezi tažné druhy, které spolu s měnícím se klimatem a pod tlakem antropogenního působení ve stále větší míře vzdávají svou pravidelnou migraci. Riskantní a energeticky vyčerpávající let do teplých krajů pro ně totiž ztrácí na významu, když se zima dá přežít i na relativně teplotně vyrovnaném evropském předměstí, kde je přístup k potravě celoročně v podstatě garantován.

Čápi, kteří se rozhodli strávit zimu v Evropě, velmi oceňují povrchové skládky odpadů. Každý den totiž v nové navážce odhalí spousty výživných zbytků. Na skládce Aterro Sanitário Intermunicipal de Évora se tak trvale zahnízdilo 16 čápů. Situace na dalších portugalských skládkách je podobná. „Za posledních dvacet let se portugalská čapí populace zdesetinásobila,“ říká Aldina Franco, vedoucí autorka studie. „Tato země je dnes domovem přibližně 14 000 zimujících čápů, tato čísla průběžně narůstají.“ Jenže nadšení ornitologů, že se z plně tažného druhu stal stálý rezident, má i svou stinnou stránku.

Lepší je zůstat na skládce. Zatím.
Lepší je zůstat na skládce. Zatím.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Vyhnout se tahu a zůstat v Evropě znamená pro čápy strategickou výhodu: obsadí si totiž s předstihem ta nejlepší hnízda a mohou začít hnízdit dříve než afričtí cestovatelé. Pravidelný rytmus přísunu potravy ze skládek jim umožní vyvést i větší počet mláďat. A tak se dá očekávat, že počet v Evropě zimujících ptáků bude dále narůstat. Někteří čápi v Portugalsku dokonce přechází na model celoročního osídlení jediného hnízda, což není zrovna typické chování. Co se ale stane, když navýsost spokojení čápi-popeláři přijdou o prostřený stůl?

Přesně to je totiž podle směrnice Evropské unie pro skládkování odpadů (1999/31/ES) čeká. Skládky se budou muset změnit na zastřešená třídící a recyklační zařízení, ze kterých žádná potrava pro čápy nekouká. „Čápi budou mít problém, čeká je hledání nového zdroje zimní potravy, což promění také distribuci jejich hnízd napříč Portugalskem a klesne i jejich schopnost vyvést a uživit mláďata,“ říká Franco. Na kuriózní opatření, které by vyžadovalo zachování skládek pro blaho čápů, pochopitelně nedojde. Je ovšem otázka, jestli si čápi vzpomenou na to, že dříve létali na zimu do Afriky.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist