https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/potapeci-na-novem-zelandu-objevili-ztraceny-osmy-div-sveta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřPotápěči na Novém Zélandu objevili ztracený „osmý div světa“

18.2.2011 05:50 | LOS ANGELES (Ekolist.cz)
Tak vypadaly terasy před rokem 1886.
Tak vypadaly terasy před rokem 1886.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Alexander Turnbull Library / Woods Hole Oceanographic Institution
Býval to posvátný magnet, kterému se přezdívalo „osmý div světa“: rozsáhlé Růžové terasy vytvořené horkými prameny u novozélandského jezera Rotomahana. Jenže v roce 1886 přišla zničující erupce sopky Mount Tarawera a vše zničila: terasy pohřbila pod vrstvami hornin a částečně je zatopila vodou, protože výbuch zvětšil a prohloubil sopečné jezero.
 

Zázrak přírody zmizel z povrchu zemského a zůstaly po něm pouze obrazy a také vzpomínky truchlících pamětníků. Mnozí z nich se ptali: zůstalo někde v hlubinách něco z teras bílé a růžové barvy?

Něco tam stále je...

Nyní je vědci ujistili, že ano. V jezeře v hloubce zhruba 60 metrů totiž pomocí speciálních mořských robotů objevili vrstvy, které téměř jistě představují zbytky někdejších teras. „Je to skvělá zpráva. Jsme si jisti, že je to opravdu pozůstatek toho, co jsme hledali,“ uvedl šéf výzkumu Cornle de Ronde. „Nejdříve jsme kus terasy zahlédli pouze velmi letmo, ale poté jsme se vrátili zpět a vše podrobili podrobnějšímu zkoumání,“ dodal.

Tak část teras vypadá dnes.
Tak část teras vypadá dnes.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jde ovšem pouze o poměrně malou část někdejšího „divu světa“, zbytek je zjevně pohřben hluboko pod vrstvami horniny.

Podle vědců nebyl jejich náročný výzkum ani zdaleka samoúčelný a nešlo pouze o objev ztracených krás. Opakují, že na světě je velmi málo pozemských geotermálních systémů zničených sopečnou erupcí a zaplavených vodou. Jezero jim tedy dává možnost získat řadu cenných poznatků, které mohou použít pro zkoumání obdobných systému na dalších místech na zemi i pod mořskou hladinou.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist