https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pozoruhodna-lest-africke-kukacky-podoba-se-neskodnym-ptakum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pozoruhodná lest africké „kukačky“ – podobá se neškodným ptákům

17.6.2015 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Samičky snovače kukaččího (vlevo) se naučily napodobit vzhled samiček snovače kaferského (vpravo). Rozpoznat je dělá problém i zkušeným ornitologům.
Samičky snovače kukaččího (vlevo) se naučily napodobit vzhled samiček snovače kaferského (vpravo). Rozpoznat je dělá problém i zkušeným ornitologům.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Claire Spottiswoode / ANU
Svérázná rozmnožovací strategie naší kukačky obecné, hnízdní parazitismus, je dobře známa. Jenže africký snovač kukaččí naši kukačku strčí svými triky hravě do kapsy. Samičky snovačů nevyužívají jen nestřeženého momentu, ale mají také dokonalý převlek, aby nevypadaly jako ty, co kladou vejce do cizích hnízd.
 

Samičky snovače kukaččího postupně svůj vzhled pozměnily do té míry, že jsou téměř k nerozeznání od samic snovače kaferského. Shoda je téměř dokonalá a v nenápadné vrabčákové hnědi obou druhů mají problém vyznat se i zkušení ornitologové. V tom právě spočívá skvělá lest.

Napodobovaný snovač kaferský je totiž „slušný“ pták, který se zajímá jen o své hnízdo a svá vajíčka do cizích hnízd nepodstrkuje. Naopak samičky snovače kukaččího jsou mezi ptáky „provařené“ a ti si na ně dávají pozor a chovají se vůči nim agresivně. Jenže vzhled zambijských samiček snovače kukaččího se evolučně přiblížil podobě snovače kaferského. Rozlišit je od sebe je těžké.

Ostatně, oba druhy se poměrně často vyskytují v jedné lokalitě. Jen z rozdílných pohnutek. Vychytralé samičky snovače kukaččího jsou rozšířeny v savanách na jih od Sahary, a v různých regionech se rozhodly specializovat na odlišné druhy ptáků. Jenže zatímco většina z nich se spokojila jen s napodobováním zelené či kropenaté barvy vajec cistovníků a prinií, ty ze Zambie si už pro zajištění úspěchu přibraly i zmíněný převlek. S touto informací přichází ornitolog William Feeney z Australské národní univerzity, který se podezřelému chování samiček „nevinných“ snovačů kaferských chvilku podivoval.

„Podobnost samiček snovače kukaččího a snovače kaferského je taková, že zmate nejen ornitology, ale rozlišit od sebe je nedokáže ani zamýšlený terč celého podvodu, prinie afroasijská,“ říká Freeney. Prinie ze Zambie by jistě zavětřily, že tu něco nehraje, kdyby poblíž svých hnízd viděly samice snovače kukaččího. Jenže k tomu zatím nedochází. Freeney podotýká: „Jedná se pravděpodobně evoluční přizpůsobení, kdy jeden druh využije podoby svého blízkého neškodného příbuzného, aby u prinií nevzbudil podezření.“

Tím se dosavadní arzenál „vlků v rouše beránčím“ rozrostl o další položku. Snovači kukaččí totiž dokáží mistrně napodobit vajíčka hostitelů, podobný vzhled čerstvě vylíhnutých mláďat i malých opeřenců. Na všechny tyto triky už prinie přišly, a chovají se vůči „parazitům v hnízdě“ velmi agresivně. Nový převlek samic snovače kukaččího ale zatím neprokoukly.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist