https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pro-lidi-je-zdrave-kdyz-se-vnitrni-teplota-mistnosti-promenuje-zjistili-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pro lidi je zdravé, když se vnitřní teplota místnosti proměňuje, zjistili vědci

28.4.2017 05:14 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle dosavadních zkušeností se soudilo, že stálá teplota vnitřního prostředí na pracovišti většině lidem vyhovuje a podporuje jejich zdraví. Ale zřejmě tomu tak není.
Podle dosavadních zkušeností se soudilo, že stálá teplota vnitřního prostředí na pracovišti většině lidem vyhovuje a podporuje jejich zdraví. Ale zřejmě tomu tak není.
Foto | Frerieke / Flickr
Podle dosavadních zkušeností se soudilo, že stálá teplota vnitřního prostředí na pracovišti většině lidem vyhovuje a podporuje jejich zdraví. Vědci z Maastrichtské univerzity právě zveřejnili studii, podle které lidem s obezitou či diabetem víc prospívá, když se vnitřní teploty na pracovišti dostanou pod i nad běžně udržovaných 21 – 22 °C.
 
Pro lidi, kteří trpí diabetem druhého typu, je vhodné, když jsou vystaveni nižším teplotám. Lehký chlad pozitivně ovlivňuje metabolismus glokózy. „Po deseti dnech, kdy byli tito diabetici občas vystaveni chladu, se u nich zvýšila citlivost na inzulín o více jak 40 % procent,“ říká vedoucí studie Wouter van Marken Lichtenbelt. Podle něho jsou tyto výsledky srovnatelné s nejlepší dostupnou medikací.

Podle autorů studie by pozitivní vliv kolísavé teploty vnitřního prostředí mělo být využito jak na pracovištích, tak i v domácnostech.

Wouter van Marken Lichtenbelt dodává, že kolísání teploty – kromě pozitivního vlivu na zdraví – je pro většinu lidí zcela přijatelné. „A některým lidem krátká expozice nižším či vyšším teplotám vyloženě činí potěšení,“ dodává.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VP

Václav Příhoda

31.7.2023 23:37
My toto teď řešíme u nás ve firmě. Bohužel tam se teplota proměňuje ale až moc. Máme v celé budově klimatizaci, ale v některých částech funguje víc a jinde méně a pak vznikají šílené rozdíly. Asi by to ale šlo vyřešit pomocí nějakých teplotních senzorů - https://www.conio.cz/snimace-teploty/ díky kterým by se klimatizace lépe ovládala.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist