https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/proc-si-rozumime-se-psy-nase-mozky-reaguji-na-zvuky-spojene-s-emocemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Proč si rozumíme se psy? Naše mozky reagují na zvuky spojené s emocemi

21.2.2014 01:53 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle studie se zvláštní oblasti v mozku, které zpracovávají zvuk, vyvinuly nejméně před sto miliony lety
Podle studie se zvláštní oblasti v mozku, které zpracovávají zvuk, vyvinuly nejméně před sto miliony lety
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Eniko Kubinyi
Psi mají stejně jako lidé část mozku vyhrazenou pro vnímání hlasu. Dokazuje to první studie srovnávající lidské mozkové funkce s mozkem zvířat, která nejsou primáty. Psí mozek je stejně jako ten lidský citlivý na akustické podněty spojené s emocemi.
 

Podle studie maďarských vědců se zvláštní oblasti v mozku, které zpracovávají zvuk, vyvinuly nejméně před sto miliony lety. V době kdy žili poslední společní předkové lidí a psů. Výzkum tak ukazuje na zvláštní spojenectví mezi lidmi a jejich nejlepšími přáteli ze zvířecí říše.

Podle výzkumníků také pomáhá vysvětlit nervové mechanismy i vzorce chování, které umožňují tak efektivní spojenectví trvající více než deset tisíc let.

"Psi a lidé sdílejí podobné sociální prostředí," vysvětluje Attila Andics, etolog z Maďarské akademie věd. "Náš výzkum naznačuje, že také používají stejný mechanismus v mozku ke zpracování sociální informace. To možná podporuje úspěch vokální komunikace mezi lidmi a psi," dodává.

Výsledky ukázaly, že u lidí i psů reagují specializované části v podobné oblasti mozku. Nebylo překvapením, že psy silněji reagovali na zvuky ostatních psů, zatímco lidé na podněty lidského hlasu.

Maďarští výzkumníci naučili skupinu jedenácti psů nehybně ležet na vyšetřovacím lůžku v přístroji na vyšetření mozku pomocí magnetické rezonance. Díky tomu mohli se psi absolvovat stejný experiment jako s lidmi. Vědci tak získali záznamy mozkové aktivity, jak psů, tak lidí, během poslouchání více než dvou set zvuků. Ty obsahovaly zvuky lidí i psů, které variovaly od kňučení nebo pláče po smích a hravé štěkání.

Vědci také zaznamenali udivující podobnost ve způsobu zpracování hlasitých emocionálních zvuků. Jak u lidí, tak u psů oblast zadních partiích spánkového laloku, tedy místo, kde se zpracovává zvuk, reagovala mnohem více na zvuky vyjadřující pozitivní emoce, než na negativní. Našly se ale i rozdíly. Jiné zvuky než lidský hlas aktivovaly u psů silněji mozkové oblasti reagující na zvuk ve 48 % případů. U lidí to bylo jen ve 3 % případů.

Studie zveřejněná v magazínu Current Biology je podle jejich autorů prvním krokem k porozumění faktu, že psi se dokáží tak dobře vcítit do nálad jejich lidských majitelů.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist