https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pruzkum-ukazal-kdo-je-typickym-navstevnikem-prazskeho-dablickeho-haje-nebo-lesa-kamyk
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průzkum ukázal, kdo je typickým návštěvníkem pražského Ďáblického háje nebo lesa Kamýk

26.1.2017 09:17 | PRAHA (Ekolist.cz)
V obou lesích nejsou počty lidí během dne a roku úplné, výzkumníci totiž nedokázali podchytit lidi, kteří do lesů vstupovali mimo hlavní cesty. Sčítači svou práci vykonávali na důležitých cestách či rozcestích.
V obou lesích nejsou počty lidí během dne a roku úplné, výzkumníci totiž nedokázali podchytit lidi, kteří do lesů vstupovali mimo hlavní cesty. Sčítači svou práci vykonávali na důležitých cestách či rozcestích.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Městské lesy jsou pro obyvatele Prahy jednou ze snadno dostupných možností pobytu v přírodě. A jak se ukazuje, lidé je využívají hojně. Například do Ďáblického háje zavítá ročně čtvrt milionu lidí. Vyplývá to z průzkumu, který provedl Ústav pro ekopolitiku.
 

Průzkum se zaměřil na dvě pražské lokality, na šedesátihektarový Ďáblický háj a zhruba poloviční les Kamýk. Roční návštěvnost Kamýku dosáhl 139 tisíc osob. Podle Lubomíra Bartoše, který výzkum vedl, jde o velmi vysokou návštěvnost. V obou lesích nejsou počty lidí během dne a roku úplné, výzkumníci totiž nedokázali podchytit lidi, kteří do lesů vstupovali mimo hlavní cesty.

Proč Kamýk a Ďáblický háj? Výběr na tyto lokality padl kvůli jejich rozdílnému charakteru. Les Kamýk reprezentuje typ menšího lesa obklopeného téměř ze všech stran zástavbou, Ďáblický háj zastupuje trochu větší lesní celky sousedící se zástavbou jen částečně - z cca poloviny na les navazují pole. Hlavním cílem výzkumu byla analýza rekreační zátěže těchto lesů.

„Množství návštěvníků v obou lesích během roku značně kolísá, rovněž během jednotlivých ročních období a měsíců,“ říká Lubomír Bartoš. „V Ďáblickém háji můžeme vidět dvě výrazná maxima celoroční návštěvnosti, a to v květnu a září a dvě minima – zimní v lednu a letní v červnu a červenci.“

Lednový pokles podle Bartoše souvisí s nepříznivým počasím a také s délkou dne, kdy se brzy stmívá. Letní pokles návštěvnosti je pak pravděpodobně způsoben tím, že potenciální návštěvníci městských lesů tráví svou dovolenou mimo Prahu.

Také v lese Kamýk množství návštěvníků kolísá během jednotlivých ročních období a měsíců. Největší počty návštěvníků byly zaznamenány na jaře (květen, duben) a v září. Nejmenší zaznamenané počty návštěvníků byly dosaženy v prosinci, listopadu a říjnu. Patrný je i pokles v červenci. Důvody poklesu návštěvnosti v těchto obdobích jsou stejné jako v případě Ďáblického háje.

Výzkumníci s náhodně vybranými návštěvníky lesů také hovořili.
Výzkumníci s náhodně vybranými návštěvníky lesů také hovořili.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Výzkumníci s náhodně vybranými návštěvníky lesů také hovořili. Díky sebraným datům mohli sestavit profil typického návštěvníka Ďáblického háje a lesu Kamýk. Liší se jen v pár charakteristikách.

Typickým návštěvníkem Ďáblického háje je žena ve věku 25 – 39 let se středoškolským vzděláním. Bydlí v panelovém domě, nemá možnost druhého bydlení a les navštěvuje nejčastěji sama. Les navštěvuje více než 2-3x týdně v odpoledních hodinách (14 – 17 hod.) a nerozlišuje mezi všedními dny a víkendem. Zdrží se zde přibližně 1 – 2 hodiny a do lesa se dopravuje pěšky. Hlavním motivem její návštěvy je „příroda a její krásy“ a nejčastější aktivitou provozovanou v lese je procházka.

Intenzita pěších i cyklistů je podle ní optimální. Společné využívání cest chodci a cyklisty nevnímá jako konfliktní. Nemá jasný názor na stav životního prostředí v lese a neví ani o žádném ekologickém problému. Má zde své oblíbené místo nebo trasu. Kvalitu i rozmístění míst k odpočinku považuje za optimální, stejně jako rozmístění a množství odpadkových košů. Dává přednost nezpevněným cestám a kvalita cestní sítě je podle ní vyhovující. Přeměnu jehličnatých porostů na porosty smíšené vnímá pozitivně, novou výstavbu v blízkosti lesa vnímá spíše negativně. Jednu návštěvu Ďáblického háje si cení na 0 Kč.

Typickým návštěvníkem Kamýku je také žena ve věku 25 – 39 let se středoškolským vzděláním. Bydlí v panelovém domě, má možnost druhého bydlení a les navštěvuje nejčastěji sama. Les navštěvuje více než 2-3x týdně v odpoledních hodinách (14 – 17 hod.), nerozlišuje mezi všedními dny a víkendem. V lese se zdrží 1 – 2 hodiny a dopravuje se sem pešky. Hlavním motivem její návštěvy je „klid a odpočinek“, nejčastěji se zde věnuje procházce.

Intenzitu pěších i cyklistů vnímá jako optimální, společné využívání cest chodci a cyklisty je podle ní nekonfliktní. Nemá jasný názor na stav životního prostředí v lese a neví ani o žádném ekologickém problému. Nemá zde oblíbené místo ani trasu. Existenci zookoutku vnímá pozitivně. Kvalitu a rozmístění míst k odpočinku považuje za optimální, také rozmístění a množství odpadkových košů považuje za dostatečné. Upřednostňuje cesty s nezpevněným povrchem a kvalita cestní sítě je podle ní vyhovující. Přeměnu borových porostů na porosty smíšené vnímá pozitivně, ale plošnou likvidaci porostů ostružiníku příliš nevítá. Návštěvu Kamýku si cení na 5 Kč.

Z dotazníkového šetření pak vyplynulo, že si lidé uvědomují hodnotu přírody. Z odpovědí na otázku Na jakou částku si ceníte jednu návštěvu Ďáblického háje? Vyplynulo, že lidé oceňují jednu návštěvu v průměru na 15,83 Kč. Respondenti v lese Kamýk si jednu návštěvu lesa cení na 14,30 Kč. Čísla je však potřeba vnímat v kontextu, že v případě Ďáblického háje téměř 46 % návštěvníků ocenilo jednu návštěvu na 0 Kč. Tato částka je v lese Kamýk zmiňována u 28,5 % návštěvníků.

Z výsledků předchozích průzkumů dalších lokalit plyne, že Divokou Šárku navštíví 1 milion a 275 tisíc návštěvníků. Do Chuchelského háje zavítá 372 tisíc osob a do Obory Hvězda 1 milion a 83 tisíc osob. Prokopské údolí navštívil 1 milion a 219 tisíc osob a Xaverovský háj 195 tisíc osob. Největší hustota lidí je ve Hvězdě, kde na jeden hektar připadá ročně přes 12 tisíc lidí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist