https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/psas-budou-odvazet-velkoobjemovy-odpad-primo-z-bytu-prazanu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražské služby budou odvážet velkoobjemový odpad přímo z bytů Pražanů

8.12.2016 11:04 | PRAHA (ČTK)
Odvoz velkoobjemového odpadu přímo z bytu vyjde na několik set korun, podle velikosti odpadu.
Odvoz velkoobjemového odpadu přímo z bytu vyjde na několik set korun, podle velikosti odpadu.
Pražské služby (PSAS) zavedly pro obyvatele odvoz velkoobjemového odpadu do sběrných dvorů přímo z bytů. Odvoz vyjde na několik set korun, podle velikosti odpadu, uvedli radní Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice) a ředitel PSAS Patrik Roman. Druhou novinkou je otestování a následné ve zkušebním provozu rozmístění takzvaných tichých kontejnerů na sklo.
 

"Sběrné dvory jsou sice po Praze rovnoměrně rozmístěny, a přesto se nám stává, že někteří občané jej tam nechtějí odvážet sami a nechávají jej ležet u kontejnerů. Proto vznikla naše služba, kdy nejenom přijedeme k zákazníkovi před dům, naložíme a odvezeme odpad, ale rovněž mu jej sneseme z bytu," řekl Roman.

Cena odvozu se odvíjí od velikosti a hmotnosti břemen, počtu pater, odkud je snášen, a vzdálenosti sběrného dvora od domu. Modelově, pokud bude chtít Pražan odvézt do deset kilometrů vzdáleného dvora břemeno o hmotnosti 70 kilogramů a snese si jej před dům, zaplatí 700 korun. V případě, že si jej nechá snést a v domě je výtah, zaplatí asi 900 korun. Nejdražší modelová varianta je odvoz ze čtvrtého patra bez výtahu, kdy za snesení a odvoz lidé zaplatí 1200 korun. Senioři nad 70 let a držitelé průkazu ZTP zaplatí polovinu. "Službu jsme zamýšleli především pro seniory a handicapované, kteří třeba nemají rodinu a nemají tak koho požádat o odvoz a běžné stěhovací služby by pro ně byly drahé," řekla Plamínková.

Nové zaměstnance na tuto službu PSAS nabírat podle Romana nebudou, postarají se o ni týmy, které již nyní svážejí odpad odložený u kontejnerů. "Nad rámec své činnosti pouze vyběhnou nahoru a snesou jej," řekl.

Druhou novinkou pak bude zavedení tichých kontejnerů na sklo. "Někteří občané si stěžují na hluk," řekl Roman. PSAS nyní otestují několik typů nádob. Společně s magistrátem a městskými částmi následně vyberou místa, kde je rozestaví v rámci testovacího provozu. Pokud se osvědčí, budou v ulicích natrvalo. Kde přesně budou a kolik, zatím není jasné.

Většinovým vlastníkem PSAS je hlavní město, menšinovým pak firma AVE CZ Daniela Křetínského. Hospodaření Pražských služeb v loňském roce skončilo ziskem zhruba 91,3 milionu korun, což je o 14 milionů více než v roce 2014.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist