https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ptaci-jsou-vice-zranitelni-hluk-silnicniho-provozu-snizuje-jejich-schopnost-slyset-varovne-signaly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hluk silničního provozu snižuje schopnost ptáků slyšet vlastní varovné signály

5.1.2017 01:32 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ptáci kvůli hluku z dopravy nereagují na varovné signály. Samotný hluk jim však zřejmě nevadí.
Ptáci kvůli hluku z dopravy nereagují na varovné signály. Samotný hluk jim však zřejmě nevadí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | J. Damsky and M. Gall / The Auk: Ornithological Advances
Hluk z dopravy činí ptáky méně citlivé na jejich varovné signály, kterými se upozorňují na nebezpečí, například na dravce. Samotný hluk z dopravy jim však zřejmě nevadí. Vyplývá to z nové studie Americké ornitologické společnosti.
 

Megan Gall a Jacob Damsky z newyorské Vassar College zkoumali, jak hluk ze silničního provozu ovlivňuje reakci sýkory rezavoboké a sýkory černohlavé na výstražné signály, pomocí kterých se informují, že je nedaleko dravec. Za použití reproduktorů umístěných u krmné plošiny s návnadou v podobě semen, zaznamenávali reakce ptáků na tři různé nahrávky, jimiž byly samotné varovné signály, hluk silničního provozu společně s varovnými signály a samotný hluk ze silničního provozu. Hluk silničního provozu neodradil ptáky od krmení. V okamžiku, kdy byly puštěny varovné signály v kombinaci s hlukem ze silničního provozu, zůstalo u krmítka pětkrát vyšší množství ptáků, než když byly varovné signály puštěny samostatně.

Z výsledků studie vyplývá, že hluk může snížit schopnost ptáků slyšet výstražné signály a zvyšuje jejich zranitelnost ve vztahu k predátorům. "Existuje mnoho prací o tom, jak antropogenní hluk ovlivňuje vokální projevy ptáků, ale mnohem méně o reakci zvířat na varovné signály v přítomnosti šumu," říká Gall.

"Výzkum Megana Galla a Jackoba Dámskyho nám pomáhá pochopit, jak hluk způsobený člověkem může rušit přenos informací mezi zvířaty v sociálních skupinách," uvádí odborník na hlasovou komunikaci u ptáků Rindy Anderson z Atlantic University na Floridě. Podle něj je rovněž zajímavé, že zvuk z reproduktorů neměl vliv na příjem potravy, hluk z dopravy ptákům tedy není nepříjemný.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist