https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pudu-zamorenou-trhavinou-tnt-by-mohli-vycistit-rostlinni-mutanti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Půdu zamořenou trhavinou TNT by mohli vyčistit rostlinní mutanti

10.9.2015 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ve hře je totiž řada chemiček a zbrojovek a také staré vojenské výcvikové prostory. Jen ve Spojených státech amerických se v případě TNT kontaminovaných vojenských areálů hovoří o ploše deseti milionů hektarů.  Ilustrační snímek
Ve hře je totiž řada chemiček a zbrojovek a také staré vojenské výcvikové prostory. Jen ve Spojených státech amerických se v případě TNT kontaminovaných vojenských areálů hovoří o ploše deseti milionů hektarů. Ilustrační snímek
Foto | EcologyWA / Flickr
Trinitrotoluen (TNT) je známý jako výkonná trhavina. Už méně se ví o efektu „druhotné toxicity“, tedy proces působení v půdě se rozkládajícího TNT na okolní rostliny. Teprve nedávno učinila Univerzita v Yorku první výrazný pokrok ve snaze úspěšně vyčistit touto výbušnou chemikálií kontaminovanou půdu. Využila k tomu mutace rostlinného enzymu a tzv. fytoremediace.
 

Fytoremediace je metoda, při které se využívá zelených rostlin k odstranění znečišťujících látek z životního prostředí. Některé rostliny totiž snáší zátěž růstu v chemicky znečištěné půdě mnohem lépe než jiné. Mrkev obecná se zvládne vypořádat s DDT, dýně vstřebává do svého těla dibenzofurany, keře bezu černého zase lapají těžké kovy. Tyto rostliny dokáží z kontaminované půdy vytáhnout to, co ji činí toxickou. A udělají to prakticky zadarmo.

Když ale přijde na trinitrotoluen, jsou jindy účinné principy fytoremediace rázem v úzkých. Účinné látky TNT totiž blokují růst kořínků a poškozují povrch rostlinných buněk. Na zemi poprášené trhavinou prostě nic, co by stálo za řeč, neroste. Možná se teď ptáte, jak asi velká může být taková plocha kontaminovaná výbušninou? Je to skutečně problém?

Rozhodně se nejedná o malá území. Ve hře je totiž řada chemiček a zbrojovek a také staré vojenské výcvikové prostory. Jen ve Spojených státech amerických se v případě TNT kontaminovaných vojenských areálů hovoří o ploše deseti milionů hektarů. Tady na jeden metr čtvereční půdy (především ve svrchním horizontu) připadá až 50 g TNT. To je prakticky tolik, kolik obsahuje jeden ruční granát.

Riziko neřízené exploze je nulové, horší už je to s kvalitou vodních zdrojů nebo důsledky pro zemědělství. A zapomínat bychom neměli ani na všechna nedávná či současná bojiště, jejichž rozloha se v posledních letech rozhodně netenčí. TNT v půdě je prostě velký problém, který se více než sto let bránil vyřešení.

Univerzita v Yorku, konkrétně tým Centra pro nové zemědělské produkty (CNAP), se nedávno pustil do výzkumu, jakým způsobem TNT rostlinám vlastně škodí. Odhalili, že příčinou je reakce klíčového rostlinného enzymu MDHAR6 s trinitrotoluenem. Ta vytváří reaktivní superoxid, který poškozuje kořenové buňky. Liz Rylottová, výzkumnice z CNAP, k tomu dodává: „Snížení fytotoxicity TNT pro rostliny je prvním krokem na dlouhé cestě k úspěšně fytoremediaci zamořených ploch.“ Tím ale jejich práce neskončila. Podařilo se jim totiž vypěstovat mutantní kultivar rostliny, která zmíněný enzym šlechtěním pozbyla. V důsledku tak vznikla nová rostlina, která je vůči působení TNT imunní. A přesně takový mutant může být využit k fytoremediaci zamořených ploch.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

10.9.2015 12:35
Úžasné... ekolist s touhle "žhavou novinkou" zaspal jen asi 15let
Odpovědět
JH

Jan Horník

18.9.2015 01:38 Reaguje na Karel Padevet
Podle toho, co jde najít na webu,na tom možná 15 let dělají, ale rozlouskli to teprve nedávno. Ale možná jsem nehledal důkladně:).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist