https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rok-2035-usa-vyvazeji-ropu-a-obnovitelne-zdroje-jsou-dulezitejsi-nez-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rok 2035: USA vyvážejí ropu a obnovitelné zdroje jsou důležitější než uhlí

15.11.2012 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Úsvit americké ropy teprve přichází a USA se z dovozce ropy stanou vývozcem.
Úsvit americké ropy teprve přichází a USA se z dovozce ropy stanou vývozcem.
Foto | swisscan / Flickr
Spojené státy americké budou v roce 2020 vývozcem zemního plynu a ropy a o patnáct let později budou téměř zcela energeticky soběstačné. Ropa z Blízkého východu přestane plynout do USA a svůj odbyt najde v Asii. Prognóza Mezinárodní energetické agentury, která byla vydána v pondělí v Londýně, předpovídá zásadní proměnu rolí jednotlivých zemí a regionů. Změní se i důležitost jednotlivých paliv v globálním energetickém mixu. Druhým největším zdrojem energie po roce 2015 budou obnovitelné zdroje energie.
 

„Právě vydaná prognóza World Energy Outlook předpovídá, že můžeme do roku 2035 dosáhnout značných úspor energie. Odhad je okolo pětiny světové spotřeby z roku 2010,“ říká ředitelka Mezinárodní energetické agentury Maria van der Hoevenová. Podle údajů agentury budou cestu k úsporám prošlapávat zejména Spojené státy americké. Změny se ale dotknou všech zemí světa.

Podle analýzy se energetická účinnost stane stejně důležitým faktorem jako nepřerušované dodávky energie. Důraz na energetickou účinnost bude jakýmsi jednotícím prvkem energetických politik a přinese celou řadu výhod.

Využití potenciálu energetických úspor předpokládá podle Mezinárodní energetické agentury značné investice. V globálním měřítku mají do roku 2035 dosáhnout 11,8 bilionu dolarů. Investice ale sníží ve stejném období výdaje za energie ve výši 17,5 bilionu dolarů. Navíc umožní snížit investice do nových zdrojů energie o 5,9 bilionu dolarů. Podle agentury patří Evropa mezi regiony, které na sázce na úspory vydělají nejvíce.

Podle českých nevládních organizací jde ale konkrétně česká energetická politika úplně jiným směrem. Namísto šetření energiemi chce Česká republika budovat nové velkokapacitní zdroje. „Tady je dobře vidět, jak se plány ministra Martina Kuby úplně rozcházejí se současným uvažováním světových odborníků,“ říká Miroslav Pech z Hnutí Duha.

Velký podíl na předpokládaném nárůstu poptávky po energii budou mít Čína, Indie a Blízký východ. Na snímku září noční Hong Kong
Velký podíl na předpokládaném nárůstu poptávky po energii budou mít Čína, Indie a Blízký východ. Na snímku září noční Hong Kong

Podle něj by stát měl více podporovat zateplování domů, pasivní budovy, nové technologie v průmyslu a nebo auta s nízkou spotřebou.

Podle organizace Šance pro budovy mohou mít úspory velké ekonomické přínosy, musí ale také mít strategickou prioritu před stavbou nových zdrojů. „Mezinárodní energetická agentura dává české vládě návod, jak na to. Ministr průmyslu si při úpravě návrhu Státní energetické koncepce musí vzít tabulku nutných kroků, která je v materiálu agentury obsažena, a krok po kroku jednotlivé úkoly adaptovat na české prostředí," komentuje zprávu Petr Holub z Šance pro budovy.

Velkou proměnu globálních energetických toků způsobí nárůst těžby ropy a plynu ve Spojených státech. Podle World Energy Outlook se očekává, že se Spojené státy do roku 2020 stanou vývozcem zemního plynu a energeticky se stanou téměř soběstačné do roku 2035. A zatímco dnes jsou Spojené státy významným dovozcem ropy, v budoucnu se stanou exportérem. To promění toky ropy v globálním obchodu. Předpokládá se, že novým odbytištěm 90 procent ropy z Blízkého východu se stane Asie.

Světová poptávka po energii dále poroste. Předpoklad je, že okolo roku 2035 vzroste o jednu třetinu. Velký podíl (60 procent) na nárůstu spotřeby budou mít rozvíjející se ekonomiky Číny, Indie a Blízkého východu. Poptávka vzroste i v zemích OECD (kam patří i ČR), kde ale dojde k přechodu na plyn a obnovitelné zdroje.

Celkově budou dál hlavním zdrojem energie fosilní paliva, která i v budoucnu budou dotována. Jak uvádí Mezinárodní energetická agentura, v roce 2011 vyskočila podpora fosilních paliv o třicet procent na 523 miliard dolarů.

Světová poptávka po ropě vzroste o 7 milionů barelů a den (milions of barel per day, mb/d) a překročí 99 mb/d v roce 2035. Rusko přijde o druhé místo coby exportéra ropy a na jeho pozici jej nahradí Irák, který zaznamená nárůst produkce ropy o 45 procent.

Celkově naroste i spotřeba zemního plynu, odhad je o 50 procent na 5 bilionů kubických metrů v roce 2035. Velká většina plynu bude pocházet z nekonvenčních zdrojů plynu ve Spojených státech, Austrálii a v Číně.

Poptávka po uhlí se bude odvíjet podle toho, jaký převládne přístup ke snižování emisí uhlíku a na tom, jak se vyvine cena plynu. Předpoklad je takový, že poptávka po uhlí vzroste o 21 procent a bude pocházet zejména z Číny a Indie.

Do roku 2015 se obnovitelné zdroje stanou druhým největším zdrojem energie. Do roku 2035 by pak obnovitelné zdroje energie měly vytlačit uhlí z pozice nejdůležitějšího paliva. Rozvoj obnovitelných zdrojů energie závisí na dalších dotacích.

V budoucnu bude v některých regionech nedostatek vody, což bude problém pro stávající vodní elektrárny
V budoucnu bude v některých regionech nedostatek vody, což bude problém pro stávající vodní elektrárny
Foto | Perrimoon / Flickr

V roce 2011 se na podporu obnovitelných zdrojů energie vydalo na 88 miliard dolarů. Do roku 2035 by ale měla podpora dosáhnout 4,8 bilionu dolarů. Víc jak polovina této částky již byla přislíbena na existující projekty nebo na dosažení cílů stanovených k roku 2020.

Mezinárodní energetická agentura předpokládá, že úloha jaderné energie se vlivem nehody v japonské Fukušimě umenší, přesto i tento sektor poroste. Tahouny jaderné energie budou Čína, Korea, Indie a Rusko.

Vodní elektrárny jsou neodmyslitelnou součástí energetického mixu. Aktuálně se na výrobu elektrické energie využívá 15 procent lidmi využívané vody. V některých regionech se stávajících vodních děl dotkne nedostatek vody a vyžádá si dodatečné náklady. Do roku 2035 se předpokládá, že kvůli výrobě energie vodními elektrárnami a pěstování biopaliv se spotřebuje o 85 procent víc vody.

„Naše analýza ukazuje, že pokud nebude soustředěný tlak na úspory, promrháme do roku 2035 dvě třetiny ekonomického potenciálu na dosažení úspor energie,“ říká Fatih Birol, hlavní autor studie World Energy Outlook. „Účinná opatření by nám naopak dala čas na přijetí globální dohody o klimatu. A přinesla by lepší energetickou bezpečnost a ekonomické výhody, včetně dvaceti procentního snížení výdajů na energie.“


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist