https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rusnok-zvazuje-zruseni-limitu-tezby-vladu-kritizuje-cssd-i-aktiviste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rusnok zvažuje zrušení limitů těžby, vládu kritizuje ČSSD i aktivisté

21.11.2013 18:09 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle ČSSD i Greenpeace současná vláda nemá právo rozhodovat o prolomení těžebních limitů
Podle ČSSD i Greenpeace současná vláda nemá právo rozhodovat o prolomení těžebních limitů
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Greenpeace
Premiér úřednické vlády Jiří Rusnok dnes na tiskové konferenci v Mostě prohlásil, že usnesení vlády o územních limitech těžby je šikanózní, vyhaslé a jeho vláda nevylučuje jeho zrušení. Podle ČSSD i aktivistů ale k takovému kroku nemá úřednická vláda mandát.
 

Podle Jiřího Rusnoka by Česká republika v příštích letech neměla omezovat využívání dostupných fosilních paliv. Premiér připustil otevření diskuse o případném prolomení současných těžebních limitů.

„Když přemýšlím o složité problematice další těžby uhlí zejména na Mostecku, tak se mi zdá, že argumenty pro to, aby těžba rozumným způsobem dále pokračovala, v mých očích převažují nad negativy, která to jistě také má,“ uvedl předseda vlády. Zachování místního průmyslu totiž udrží v regionu pracovní příležitosti a to i v navazujícím odvětví služeb, tvrdí premiér.

Podle něj je energetický sektor strategický a přispívá k bezpečnosti a suverenitě země. „Máme zájem na tom, aby česká energetika byla do budoucna efektivnější a ekologicky příznivější, ale to nemůže být v rozporu s tím, abychom neprohlubovali zbytečně svou závislost na importovaných zdrojích,“ řekl v této souvislosti Jiří Rusnok.

Podle ČSSD ale současná vláda nemá právo rozhodovat o prolomení těžebních limitů. Tímto krokem prý Jiří Rusnok překračuje mandát své vlády, která v Poslanecké sněmovně nezískala důvěru a je proto ve smyslu Ústavy pouze vládou udržovací.

"Rusnokova vláda nemá právo rozhodovat o otázce takového strategického významu, jako jsou těžební limity, která je navíc citlivá a věcně sporná," říká stínový ministr životního prostředí ČSSD Vladimír Špidla. Podle něj o budoucnosti limitů těžby může rozhodnout jedině nová vláda s důvěrou v Poslanecké sněmovně.

"Je to smutný pohled. Jiří Rusnok právě elasticky ohnul páteř o 180 stupňů. Ještě před třemi měsíci na tiskovce úřadu vlády prohlašoval, že jako velký ekolog je odpůrce prolomení limitů těžby, nyní tvrdí, že jsou šikanózní a jeho vláda je patrně zruší," komentuje Jan Rovenský, vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR.

Podle něj jsou to naopak limity, které chrání domovy tisíců lidí před zbouráním, kdo garantuje rozvoj Ústeckého kraje. A to bez devastace krajiny i zdraví místních lidí, kterou způsobují povrchové velkolomy. "Rusnokova vláda v demisi nemá pravomoc rozhodovat nevratně už vůbec o ničem, tím spíše o tak zásadní věci," dodává Rovenský.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist