https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ryby-plazi-a-ptaci-se-slunce-bat-nemusi-maji-gen-pro-vyrobu-kremu-proti-slunci1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ryby, plazi a ptáci se slunce bát nemusí, mají gen pro výrobu "krému proti slunci"

20.5.2015 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Řada ryb, obojživelníků, plazů a ptáků produkují látku zvanou gadusol. Ta kromě jiných vlastností poskytuje zvířatům ochranu proti ultrafialovému záření a spálení od slunečních paprsků.
Řada ryb, obojživelníků, plazů a ptáků produkují látku zvanou gadusol. Ta kromě jiných vlastností poskytuje zvířatům ochranu proti ultrafialovému záření a spálení od slunečních paprsků.
Zvířata ve volné přírodě tráví typicky celý svůj život vystavena slunečním paprskům, aniž by to na ně mělo negativní vliv. Vědci zjistili, že některá zvířata se proti slunci chrání vlastním „opalovacím krémem“. Savci však touto šikovnou vlastností neoplývají. Lidem by však nový poznatek mohl pomoci vylepšit současné opalovací krémy.
 

Vědci z Oregonské státní univerzity zjistili, že řada ryb, obojživelníků, plazů a ptáků produkují látku zvanou gadusol. Ta kromě jiných vlastností poskytuje zvířatům ochranu proti ultrafialovému záření a spálení od slunečních paprsků.

„Lidé a savci obecně tuto schopnost nemají, ale celá řada jiných živočišných druhů ano,“ říká Taifo Mahmud z Oregonské státní univerzity.

Ještě donedávna se mělo za to, že gadusol je čistě rostlinného původu a živočichové jej získávají spolu s potravou. Nyní se ví, že některé živočišné druhy mají gen pro jeho produkci. Gen, který poskytuje schopnost produkovat gadusol, je pozoruhodně podobný genu, který byl nalezen v řasách. Podle vědců zřejmě v prehistorických dobách došlo k přírodnímu genetickému inženýrství a tato cenná vlastnost „přeskočila“ na některé obratlovce.

„To, že schopnost produkovat gadusol byla nalezena u tolika živočišných druhů ukazuje, že z pohledu evoluce jde o vlastnost důležitou,“ říká Mahmud. „Víme, že poskytuje ochranu před UV-B zářením a vůbec je dobrou ochranou před slunečním zářením. Plní ale i další role jako antioxidant, pomáhá zvládat stres a napomáhá embryonálnímu vývoji.“

Podle vědců je možné gadusol vyrábět ve velkém i pro potřeby lidí, jako nejlepší zdroj by mohlo být obyčejné droždí. Časem by se tato látka mohla stát součástí běžných krémů proti slunci.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist