https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rychlovarna-konvice-od-rwe-tweetne-zamestnancum-ze-v-ni-zbyla-horka-voda
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rychlovarná konvice od RWE tweetne zaměstnancům, že v ní zbyla horká voda

27.4.2016 11:40 | PRAHA (Ekolist.cz)
Konvice sama pozná, kolik v ní zůstalo horké vody. A dá vědět ostatním zaměstnancům, jestli vodu nechtějí využít.
Konvice sama pozná, kolik v ní zůstalo horké vody. A dá vědět ostatním zaměstnancům, jestli vodu nechtějí využít.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | RWE
Kanceláře firem jsou plné spotřebičů. Co do spotřeby elektrické energie mezi nimi vynikají rychlovarné konvice. Ty mají příkon okolo 2200 W a jejich spotřeba předčí i nepoměrně větší kancelářské přístroje jako jsou tiskárny a kopírky. Konvice bývají často v neustálé permanenci, přičemž v drtivé většině si lidé uvaří několikanásobně víc vody, než potřebují. A právě to má tweetující konvice od RWE změnit.
 

„Zajít na kávu nebo čaj je společenská věc. Teď jsme jí navíc přidali další rozměr díky propojení se sociálním médiem,“ říká Tereza Svěráková z agentury Young & Rubicam, kde nápad pro RWE vzniknul. Její tvůrci doufají, že tweetující konvice povede také k tomu, že si zaměstnanci nebudou zbytečně vařit vodu a využijí právě uvařenou vodu, která zbyla někomu jinému. Právě na to je sama konvice upozorní tweetem.

Jednoduchý princip nepotřebuje žádné zvláštní zacházení. Stačí, aby si dotyční zaměstnanci přidali účet své konvice do sledovaných. Pokaždé, když v ní někdo uvaří vodu a všechnu ji nespotřebuje, konvice jim tweetem oznámí, kolik má horké vody nazbyt. Lidé ji tak mohou bezezbytku využít namísto toho, aby ji za pár minut znovu zapínali.

Od obyčejné konvice se liší v tom, že v její základně se schovávají dva čipy. Zbytek je otázkou tvůrčí práce naprogramování.
Od obyčejné konvice se liší v tom, že v její základně se schovávají dva čipy. Zbytek je otázkou tvůrčí práce naprogramování.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | RWE

A jak to funguje technicky? Jako každá jiná konvice. Rozdíl je v tom, že v její základně se schovávají dva čipy. Zbytek je otázkou tvůrčí práce naprogramování. Každá vyrobená konvice má svůj vlastní twitterový účet, aby si je firmy nepletly „Když jsme konvici designovali, nejdůležitější byla funkčnost a maximální uživatelská jednoduchost pro každého,“ dodává k tomu konstruktér konvice Carlos Baer.

Konvice od RWE je podle tvůrců ukázkou toho, že k úsporám energie není potřeba jen převratné technologie. Celkovou spotřebu energie je možné snížit i tím, když se běžné vybavení kanceláří a domácností využije efektivně. RWE spustila Tweetujici konvici jako pilotní projekt ve vybraných firmách a v případě uspěchu a dostatečného zájmu plánuje spustit objednávkovou, případně sériovou výrobu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist