https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sandbag-evropa-by-mela-zrusit-miliardu-emisnich-povolenek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Evropa by měla zrušit miliardu emisních povolenek

7.7.2011 16:16 | PRAHA (Ekolist.cz)
Česká republika může během let 2008-2012 ročně vypustit 86,8 milionu tun CO2. V roce 2008 vypustila podle Evropské agentury životního prostředí (EEA) 80,4 milionu tun, v roce 2009 73,8 milionu tun
Česká republika může během let 2008-2012 ročně vypustit 86,8 milionu tun CO2. V roce 2008 vypustila podle Evropské agentury životního prostředí (EEA) 80,4 milionu tun, v roce 2009 73,8 milionu tun
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Greenpeace
V Evropském systému obchodování (ETS) je příliš mnoho povolenek. A to sráží jejich cenu i ochotu průmyslu snižovat množství emisí. Do roku 2020 by mělo být v oběhu 1,9 miliardy nadbytečných povolenek, tvrdí studie britské nevládní organizace Sandbag. Podle ní by Evropská unie měla vyřadit z oběhu nejméně miliardu povolenek ještě před tím, než v roce 2013 začne nové obchodovací období.
 

Evropská unie se zavázala snížit své emise a jedním z klíčových nástrojů je právě obchodování s emisními povolenkami. Jejich objem na každé obchodovací období navrhuje za každý členský stát jeho vláda v rámci Národního alokačního plánu. Alokační plány pak schvaluje Evropská komise. Každá povolenka v evropském systému obchodování umožňuje vypustit jednu tunu oxidu uhličitého. V současnoti probíhá druhé období, třetí bude trvat od roku 2013 do roku 2020.

Protože většina vlád má tendenci nadhodnocovat objem povolenek pro svůj průmysl, celý systém může mít problémy s nadbytečnými povolenkami. Ty nejen že ruinují cenu, ale především nevedou ke splnění cíle, totiž nenutí ke snižování emisí skleníkových plynů.

Podle studie „Připoutejte se! Zpřísníme limity a vyhneme se krachu uhlíku“ (Buckle Up! Tighten the cap and avoid the carbon crash) z období 2008-2012 zbude 672 milionů povolenek. Nově přidělované povolenky se budou počítat podle minulé produkce, což podle Sandbagu znamená dalších 1,2 miliardy tun nadbytečných povolenek. Celkem by se podle odhadů organizace měl uhlíkový trh potýkat s 1,9 miliardou tun navíc. Jde tedy přesně o množství, které vypustí všechny podniky zapojené v ETS v Evropské unii.

Podle studie má 77 % podniků v Evropské unii více povolenek než potřebuje, byť prý velký přeliv mezi jednotlivými sektory ukazuje na značnou nevyváženost. Podle Sandbagu je na tom dobře průmysl, kterému přebývá 815 milionů tun, zatímco v energetice chybí 934 milionů tun. Kvůli tomu zaplatí výrobci elektřiny a tepla, respektive jejich zákazníci, 2,9 miliardy euro. Naopak dobře zásobený ocelářský a cementářský průmysl prý dohromady drží přebytky za 4,3 miliardy euro.

Další povolenky do systému plynou od roku 2008. Původně měly pomoci firmám získat v případě nedostatku alespoň část dalších povolenek v rámci tzv. mechanismů čistého rozvoje Kjótského protokolu za investice do technologií, které sníží produkci emisí skleníkových plynů v zemích třetího světa. Podle Sandbagu je více než polovina těchto opatření jen výrobnou dalších povolenek, navíc naprostá většina investic jde konkurentům evropského průmyslu.

Sandbag navrhuje ve třetím období snížit počet povolenek nejméně o miliardu tun, spíše o 1,7 miliardy. To by mělo zabránit pádu ceny povolenky. „Náš klimatický bezpečností pás je příliš volný, musíme vyřadit 1,7 miliardy povolenek, aby systém zase začal fungovat,“ říká hlavní autor studie Damien Morris. To by mělo přinést úspory ve výši 4,6 miliardy tun emisí CO2, které by jinak v letech 2008-2020 vznikly, tvrdí Sandbag. Podle organizace by se také v roce 2015 mělo revidovat nařízení o obchodování s povolenkami, které by umožnilo zrušit nadbytečné povolenky nebo určit pravidla pro povolenky z kjótských mechanismů.


reklama

 
Další informace |
Studii "Report: Buckle Up! Tighten the cap and avoid the carbon crash" najdete zde.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist