https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sbirka-jidla-opet-pomuze-potrebnym-do-akce-se-nove-zapojili-ridici-z-uber
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sbírka jídla opět pomůže potřebným. Potraviny budou v Praze svážet řidiči z Uber

9.1.2015 01:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Do sbírky se mohou ovšem zapojit i lidé, kteří chytrý telefon nepoužívají. Darované jídlo mohou ve stejný den a čas donést do kavárny Café Neustadt nebo do Holešovic
Do sbírky se mohou ovšem zapojit i lidé, kteří chytrý telefon nepoužívají. Darované jídlo mohou ve stejný den a čas donést do kavárny Café Neustadt nebo do Holešovic
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Iniciativa Zachraň jídlo spojila své síly s dopravní službou Uber a na 14. ledna připravila v Praze další sbírku jídla pro potřebné. Nakládat a svážet jídlo budou v ČR poprvé řidiči z mobilní aplikace Uber. Darované potraviny poputují do Potravinové banky Praha, která je rozdělí mezi azylové domy, dětské domovy a další sociální zařízení.
 

Ve středu 14. ledna od 10 do 18 hodin bude uživatelům aplikace Uber kromě běžných možností nabídnuta speciální volba “Daruj jídlo”. Přes ni si mohou lidé objednat vůz, který u nich doma zdarma vyzvedne jejich dary do potravinové sbírky.

Do sbírky se mohou ovšem zapojit i lidé, kteří chytrý telefon a aplikace v něm nevyužívají. Darované jídlo mohou ve stejný den a čas donést do kavárny Café Neustadt na nádvoří Novoměstské radnice nebo doručit na adresu Janovského 3 v Holešovicích.

„Snažíme se, aby si lidé uvědomovali cenu jídla a plýtvali jím co nejméně. Po vánočních svátcích a Silvestru zbývají v domácnostech zásoby, které se ne vždy spotřebují. Místo toho, aby se zkazily, mohou je lidé věnovat a pomoci tím lidem bez domova nebo z azylových domů. Doufáme, že tahle jednoduchá aplikace darování jídla lidem zjednoduší,” vysvětluje záměr akce Adam Podhola ze Zachraň jídlo.

Shromážděné potraviny budou darovány do Potravinové banky Praha, která jídlo pošle do Klokánků, centra Naděje nebo Armády Spásy. Ty podle organizátorů sbírky nejvíce uvítají trvanlivé potraviny: konzervy, instantní polévky, cukr, čaj, kávu, luštěniny, těstoviny, rýži, olej, džemy, cereálie, nápoje v tetrapaku nebo hygienické potřeby.

Podobné akce, tzv. UberGiving proběhly již v Londýně a Španělsku. Uber se zapojil také do kampaně No Kid Hungry v USA. Zachraň jídlo je nezisková organizace založená v Praze v roce 2013. Jejím posláním je rozproudit debatu o plýtvání potravinami a pomoci najít všem aktérům ve výrobě, distribuci a spotřebě jídla řešení, jak mu co nejlépe zamezit. V uplynulých letech zorganizovala již Hostinu pro tisíc, na které se vařilo pouze z potravin určených k likvidaci, nebo happening Tisíc kilo, na němž se prodávala zelenina, která nesplňovala estetické požadavky obchodních řetězců.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist