https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/science-daily-velkoplosne-rezervace-uchovavaji-svetu-divocinu-nikoliv-vzacne-druhy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Science Daily: Velkoplošné rezervace uchovávají světu „divočinu“, nikoliv vzácné druhy

25.11.2010 06:38 | SHEFFIELD/HODONÍN (Ecomonitor)
Největší světová chráněná území zachovávají pořádný „kus“ divoké přírody, ale nepokrývají nejdůležitější místa z hlediska ochrany přírody ani místa s výrazně větším množství ptáků nebo savců. A jen opravdu skromně přispívají k záchraně nejohroženějších druhů, píše ScienceDaily.
 

Ukázal to výzkum biodiverzity 63 velkoplošných chráněných území na světě. Lisette Cantú-Salazar a Kevin Gaston z univerzity v Sheffieldu se zaměřili na území s ochranným statusem o rozloze větší než 25 000 km čtverečních. Velká chráněná území byla považována za jakýsi triumf ochrany přírody, ale jak dva vědci ze Sheffieldu ukazují, není tomu tak vždycky. Zmíněná velkoplošná území jsou zpravidla pokryta jedním typem povrchu, často se jedná o neobydlené stepi, skaliska nebo sněžné pláně s řídkou vegetací. Většinou toho ale zde není moc, co chránit.

Boj o záchranu rostlinných a živočišných druhů se zpravidla vede v místech na rozhraní přírody a hustého lidského osídlení. Velkoplošná území ale vznikají v krajích, o které lidé nemají zájem. A ochranu přírody tak naplňují jen málo. Některá velkoplošná území, připouštějí vědci, užitečná jistě jsou. Jako příklad uvádějí stepi Tibetské náhorní plošiny nebo vysokohorské deštné pralesy Guinnanu. Ale právě tato hodnotná velkoplošná území jsou často zranitelná, postižená politickou nestabilitou, pytlačením, pastvou či kácením stromů.

Článek vyšel dne 1. 11. 2010 na serveru ScienceDaily pod názvem „Very Large Protected Areas Preserve Wilderness but Ignore Rare Species, Analysis Finds“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist